Mam dola co do mojego Rovera Nie mogę znaleźć przyczyny która mi pali bezpiecznik 40A ENG MGMT
Jest to ten co jest pod maska w komorze silnika i nie jest on za tani bo kosztuje 15zl
Problem się pojawił jak mi zamarzł aku i go wyciągnąłem i po kolejnym montażu zaczęły się cyrki Nagle po odpaleniu wskazówki na desce latają do góry i na dol wszystkiego możliwe lampki mrugają auto gaśnie na chwile i się znów samo zapala
Potem pewnego razu mi już nie chciał zapalić wiec znalazłem usterkę ze spalił się ten bezpiecznik 40A
Wymieniłem na nowy i po 3 razie odpalenia, a dokładnie po pasterce mi juz auto z pod kościoła nie odpaliło Dobrze ze miałem kawałek druta to zwarłem bezpiecznik i tak odpaliłem auto Ale tak być nie może.
Rozebrałem teraz wszystkie kable i ten czarne plastikowe rurki co chronią kable ale żadnego uszkodzonego kabla znaleźć nie mogę
Bezpiecznik jest ten odpowiedzialny za grzanie świec oraz rozrusznik
Świece mogę grac ile tylko chce i nic się nie pali przekaźnik odbija Ale jak odpalę auto 3 razy do bezpiecznik spalony Wiec winna gdzieś musi być na rozruszniku. Przekaźnik ten żółty od rozruchu próbowałem w domu na 12V i działa prawidłowo sobie
Wiązka klapy nie będzie bo jest nowa zrobiona na nowych kablach
Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to proszę napisać bo już nie mam siły do mojego Rovera. Stoi teraz juz od pasterki w garażu
Dziękuje
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
SPAMU¦
Wysłany: Sro Gru 30, 2009 19:24 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Czw Gru 31, 2009 11:34
Czy napewno chodzi o bezpiecznik ENG MGMT ?. Ten bezpiecznik to F5 15A.
Bezpiecznik o którym piszesz powinien być oznaczony Link5 i w dieslu ma mieć wartość 50A - może to jest przyczyna jego uszkodzeń? po prostu ma za małą wartość. Ten obwód zasila tylko grzanie świec i automat rozrusznika - więcej cudów tam nie ma. Skoro grzanie świec działa poprawnie to pozostaje jeszcze sprawność automatu rozrusznika ale obstawiam, że po wymianie na właściwy bezpiecznik problemy się skończą.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Remi55, faktycznie ten duży bezpiecznik na śrubach, od engine mgmt ma wg RAVE wartość 50A dla diesli... dodatkowo tam napisali, że w razie przepalenia któregoś z tych bezpieczników skontaktować się z dilerem... może to jest kwestia nowszych świec albocuś
próbowałeś może odłączać świece i wtedy, czy wytrzyma więcej niż 3 odpalenia...
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
sTERYD, Ja nowe świece mam już ponad pól roku A zaczęły się tak dziać jak wyciągnąłem akumulator w Wiedniu i od tej pory mam takie coś
Nie mam swoje niemieckiego Rave tylko sobie teraz ten ściągnąłem z strony klubowej i nie mogę tego pasażu znaleźć o tym 50A ale spróbuję jak radzicie jeszcze ten myk to wsadzę te 50A
[ Dodano: Pią Sty 01, 2010 11:29 ]
Ze świecami to było tak ze grzałem nawet po 3x i czekałem az odda przekaźnik i w tedy dopiero kręciłem rozróżnikiem i bez znaczenia
Jutro wypróbuje z tym co mi jeszcze doradziliście
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
NEOSSS, Tak wszystko sprawdziłem i nic przerwane lub spalone nie było
sTERYD, I chyba problem rozwiązałem Dodałem dodatkowy kabel pozłacany na plusa z bateria do rozrusznika oraz taki sam kabelek do masy na karoserie i jak na razie mam spokój, bezpieczników mi nie pali. Popróbowałem najpierw z 30A i wszystko było ok wiec kupiłem nowy 40A i teraz problemy znikły i co mogę zauważyć to ze rozrusznik jakoś szybciej i ciszej pracuje na rozruchu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum