A tu rodzynek! Rosyjska szkoła jazdy dla służb specjalnych z ubiegłego wieku - takie nawiązanie do altonenów na śliskim, ale tutaj - autobusem (i to w dodatku polskim Autosanem H9) No i bączki Kamazami i nie tylko
http://www.youtube.com/wa...feature=related
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
SPAMU¦
Wysłany: Pią Sty 15, 2010 18:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pią Sty 15, 2010 22:52
Ale te "liesowozy" jak dla mnie po prostu wypas...
_________________ Hasła są jak majtki. Nie zostawiaj ich w miejscu, w którym inni mogą je zobaczyć, zmieniaj je regularnie ...i lepiej nikomu nie pożyczaj.
Na filmiku z miejscowymi glupkami jednak sie lamiotsa
W tym przypadku, tak
W swoim zyciu byłem dwa razy za Uralem.
Pierwszy raz w roku 76 byłem przez dwa zimowe miesiące w Tomsku, a w roku 89 wyjechałem na kontrakt roczny do Magnitogorska.
W Tomsku byłem u rodzonego (zesłańca)brata mojego ojca Można zobaczyć to: http://www.dzezkazgan.blog.pl/
tam poraz pierwszy (na uwczesne czasy) spotkałem sie z tym że u nich jest wszystko naj....dla przykładu główna ulic Tomska to praspekt Lenina długość ulicy to 19km, jest prosta jak wykonana przy linijce.
Tam byłem w tajdze na prawdziwym polowaniu, tam poznałem co to mróz (-47*) tam widziałem ogromne ilości sniegu.
W Magnitogorsku budowaliśmy walcownie blach na zimno> hala tej walcowni liczyła 350m długości i była na 150m szeroka. Tu też wszystko było naj. Huta na której pracowaliśmy zatrudniała....uwaga 60tyś ludzi. Mozna sobie wyobrazić jej wielkośc. Do pracy i z pracy przejeżdżaliśmy przez rzeke Ural i za każdym razem nurt rzeki był innego koloru, dosłownie , żółty, zielony, czerwony.
Tam własnie miałem styczność z kierowcami Biełazów, Wywrotka ta miała koła o srednicy ok. 2m Pojedyńcza kabina, w której siedział kierowca (najcześciej odbywający wyrok sądowy) na głowie miał zawsze czapke typu Leninówka i w ustach zgnieciony ustnik Od faki typu Biełyjemore. Oni wozili szlake rudy. Do czego są zdolni ci ludzie widziałem na własne oczy......No ale to juz na inną okazje opowieść.
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
tam poraz pierwszy (na uwczesne czasy) spotkałem sie z tym że u nich jest wszystko naj
Wbijano to ludziom od kołyski i stwarzano takie pozory - ruskie znaczy bolszoj! Ja byłem malutki ale parę lat temu mama mi opowiadała, że rodzina z Kazachstanu przyjechała do znajomych moich rodziców, (jeszcze na Śląsku mieszkaliśmy) i kilka razy wszyscy się spotykali. Później, po ich odjeździe moi rodzice i znajomi nie mogli się nadziwić, jak można mieć tak spaczoną mentalność - Ci ludzie bali się cokolwiek opowiadać o sobie, o swoim regionie, o sposobie życia; jakby zastraszeni... Przyjeżdżając do Polski z Kazachstanu, na pewno odczuli różnicę w poziomie i sposobie życia ale cały czas twierdzili, że u nich wszystko jest bolszoj i naj, a "to wasze, to niet" mimo, że nie wiedzieli nawet jak używać toalety, bo ją pierwszy raz na oczy widzieli. A gdy coś opowiadali, na końcu zawsze musiało paść zapewnienie, że to wszystko to "leninskaja prawda", heh... Fakt, byli to twardzi i silni ludzie (praktycznie tylko chleb, kaszę i wodę chcieli jeść - 0 mięsa, warzyw, itp) ale z przeoraną przez komunizm psychiką.
Apropos Biełazów; takie machiny budowały też kopalnię Szczygłowice - ojciec mi opowiadał
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
Ci ludzie bali się cokolwiek opowiadać o sobie, o swoim regionie, o sposobie życia; jakby zastraszeni...
Zgadza się. Bo jeszcze w 76r jak jechaliśmy do Tomska to na specjalne zaproszenie, bo miasto było miastem zamknietym dla innostrańców. I co ciekawe. decydujący głos czy możemy przyjechac miała nie władza uwczesna, tylo komsomolcy pracujacy z wujkiem w fabryce.
Strach był tak wielki ze po polsku rozmawialismy tylko w domu. Na ulicach Tomska, w sklepach itd. Ojciec z wujkiem rozmawiał tylko po rosyjsku.
Dziwny a zarazem ciekawy kraj.
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum