Wysłany: Pon Sty 18, 2010 20:13 Router ADSL a net z Neti
Witam i moze glupio sie zapytam ale jak to ustrojstwo odpalic bo za cholere nie mam pojecia czy cos z nim nie tak czy nie mam sygnalu jeszcze od nich
Na ruter to sie wbilem i porobilem ustawienia ale w jednym miejscu nie wiedzialem co wpisac i moze tam popelnimem błąd a pytanie bylo o Username i password i tam wpisalem admin moze to jest blad ?
Net ma byc na lini TP od Neti a router to TP-link TD-W8901G.
Moze ktos mi podpowie co i jak mam poustawiac i po czym poznac ze mam wogole dostep do uslugi ?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 20:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
BoloSr, username/pass wpisujesz nazwę użytkownika/hasło od dostawcy czyli netii (oni na umowie bodaj zapisują). A sam router na takim łączu konfigurujesz jakbyś miał neo. A poznasz, że Cię podpieli jak się zapali dioda adsl/dsl na ruterze.
_________________ Był R416Si '97 i zawsze pozostanie, lecz nie materialnie a duchowo...
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 20:33
misi3k napisał/a:
BoloSr, username/pass wpisujesz nazwę użytkownika/hasło od dostawcy czyli netii (oni na umowie bodaj zapisują). A sam router na takim łączu konfigurujesz jakbyś miał neo. A poznasz, że Cię podpieli jak się zapali dioda adsl/dsl na ruterze.
czyli narazie brak sygnalu bo dioda niestety ale sie nie pali a co do username/pass w pierwszym momencie to sie wpisuje internet a potem przy aktywacji dopiero to co piszesz tak wyczytalem na ich stronie
wiec jutro bede musial sie do nich dodzwobic i ich opier.. ze znowu nie ma tak jak milo byc
[ Dodano: Pon Sty 18, 2010 20:33 ]
haszczyc napisał/a:
jesli internet masz na kablach tepsy to konfiguracje routera musisz robic jak konfiguracje neostrady
wszystko fajnie ale ja nigdy nie mialem netu od tepsy
BoloSr, jeżeli dioda się nie pali to możesz jeszcze sprawdzić ustawienia routera (VPI/VCI 0/35 enkapsulacja VCMUX protokół pppoa) ale tutaj raczej nie będzie nic skutkowało brakiem synchro jeżeli dobrze pamiętam. Co do konfiguracji. Najłatwiej wziąć instrukcję w łapkę i przeczytać. Do większości sprzętu dodają teraz tzw quick start. W instrukcji wiedzę jest Quick Setup, to sobie wybierz i postępuj zgodnie ze wskazówkami (wyżej ci napisałem wymagane dane które musisz znać na linię tp). Jak cię będzie pytać o wan/isp password to wpisujesz to od netii (nie wiem jak tam dają możliwe, że trzeba coś tam u nich aktywować jak w tp), a jak a lan pass to do routera.
_________________ Był R416Si '97 i zawsze pozostanie, lecz nie materialnie a duchowo...
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Pon Sty 18, 2010 21:27
misi3k napisał/a:
BoloSr, jeżeli dioda się nie pali to możesz jeszcze sprawdzić ustawienia routera (VPI/VCI 0/35 enkapsulacja VCMUX protokół pppoa) ale tutaj raczej nie będzie nic skutkowało brakiem synchro jeżeli dobrze pamiętam. Co do konfiguracji. Najłatwiej wziąć instrukcję w łapkę i przeczytać. Do większości sprzętu dodają teraz tzw quick start. W instrukcji wiedzę jest Quick Setup, to sobie wybierz i postępuj zgodnie ze wskazówkami (wyżej ci napisałem wymagane dane które musisz znać na linię tp). Jak cię będzie pytać o wan/isp password to wpisujesz to od netii (nie wiem jak tam dają możliwe, że trzeba coś tam u nich aktywować jak w tp), a jak a lan pass to do routera.
to mam ustawione odpowiednie 2 razy sprawdalem i chyba nie ma uslugi wlaczonej jutr bede sie dowiadywal co i jak
Utworzyles nowe połączenie dla Netii ? Tam pozniej powinnes wpisać jakieś dane bla bla, też nie dawno zrezygnowałem z usług TP, na rzecz Netii Mialem modem ADSL Speedtouch No i przez pierwsze 18dni użytkowania jestem zadowolony
_________________ Bo fruwać jest generalnie nieroztropnie, więc nie pijcie przy otwartym oknie!
Witam.
Kilka tygodni temu podłączałem u siebie to ustrojstwo i jak na razie działa
Jak już podłączą Cie do usługi to chętnie służę screenami z mojej konfiguracji.
W razie problemów pisz śmiało
gg 2314602 (cały czas niewidoczny )
Pozdrawiam.
edit//
O ile dobrze pamiętam to na stronie netii możesz sprawdzić status usługi, bez zbędnego dzwonienia
kzrr, do rutera nie tworzy się żadnego połączenia tak jak do modemu usb.
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Wto Sty 19, 2010 09:52
kzrr napisał/a:
Utworzyles nowe połączenie dla Netii ? Tam pozniej powinnes wpisać jakieś dane bla bla, też nie dawno zrezygnowałem z usług TP, na rzecz Netii Mialem modem ADSL Speedtouch No i przez pierwsze 18dni użytkowania jestem zadowolony
narazie wszystko jest OK dostalem wlasnie info od Neti ze usluga bedzie dostepna od 21 a nie od 18 jak to wstepnie telefonicznie mi mowiono wiec narazie czekam na sygnal i bede robil 2 podejscie
Nie zapomnij dokonać aktywacji usługi bo bez tego nie dostaniesz loginu i hasła.
A nie zawsze tak jest.
Mialem juz kilka przypadkow, ze usluga byla odrazu aktywowana i podane bylo haslo i login na umowie klienta. Gdzie niegdzie jednak, musialem wpisac standardowe login/haslo, aby potem otrzymac od nich nowe dane. Nie mialem czasu zastanowic sie dlaczego tak jest
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum