Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2002
Witam.
Czy ktoś z forumowiczów próbował podłączyć do istniejącej centralki alarmowej (bez czujników fabrycznych) dodatkowe czujniki ruchu, bądź posiada konkretną wiedzę czy jest to możliwe i jak się do tego zabrać?
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Gru 01, 2010 23:58, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sty 28, 2010 22:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Prosta odpowiedź - żeby nie kupować kompletnego alarmu, kóry i tak trzeba zintegrować z centralnym, immo i istniejącymi czujnikami, nie nosić dodatkowego pilota, żeby ubezpieczyciel się nie czepiał.
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Pią Sty 29, 2010 19:34
Można i da się to zrobić. Zasilanie czujnika trzeba wpiąć tak aby napięcie było stale dostępne (przy wyłączonej stacyjce) a wyjście sterujące czujnika dołączyć przez diodę, kóra odseparuje sygnały np do krańcówki drzwi. Jedyny minus takiego rozwiązania to trochę utrudniona diagnostyka gdyby alarm sie przypadkowo samoczynnie włączał.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 55 razy Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 1110 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pią Sty 29, 2010 20:33
A nie lepiej kupić oryginalną czujkę ruchu od 75/ZT, dopiąć do fabrycznej instalacji alarmu? Możliwe, że trzeba będzie podjechać na T4, ale tego pewien nie jestem.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
A nie lepiej kupić oryginalną czujkę ruchu od 75/ZT, dopiąć do fabrycznej instalacji alarmu?...
No tak właśnie chciałem uczynić. Podejrzewam, że centralka będzie standardowa niezależnie, czy alarm jest z czujnikiem ruchu czy bez. Może nawet są przewody doprowadzone do czujnika ruchu. Gdzie on dokładnie jest montowany fabrycznie? Przeglądałem forum, ale w kilku postach były podawane różne lokalizacje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum