Napotkalem na nastepujacy problem
- upolowalem ladne male auto dla mojej kobity, auto male i bardzo tanie i calkiem fajne
- wlasciciel juz mial sprzedawac jak sie polapal ze zgubil dowod, przez poltora dnia nie moze go znalezc
Co robic z tym typkiem Z tego co wiem musze poczekac az dostanie nowy twardy dowod (nic nie robic na miekkim dowodzie )
jak sie zabezpiezyc przed potencjalnymi kombinacjami?
pozdrawiam
_________________ 820ti Coupe raw power
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 07:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 08:14
Za bardzo to się nie zabezpieczysz. Jedyne co możesz zrobić to z właścicielem pójść na najbliższą komendę policji (gość musi wziąść swoje dokumenty zakupu auta) i poprosić o sprawdzenie auta w ich bazach (czy nie kradzione, poszukiwane itp). Jak klient będzie coś kręcił to lepiej sobie odpuść. A jak będzie ok to musi złożyć wniosek o wydanie w miejsce zagubionego dokumentu wtórnika i trzeba poczekać jak będzie miał dokument w ręku i wtedy sfinalizowac transakcję. Żeby ktoś Cię nie ubiegł zawsze możesz spisać ze sprzedającym umowę przedwstępną lub wziąść od niego przyrzeczenie sprzedaży - oczywiście na piśmie. A w międzyczasie możesz posprawdzać stan techniczny auta czy jest ok.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
auto technicznie okej, jedyna sprawa to ten dowod, poza tym ma wszystkie dokumenty, swoje (karte pojazdu, umowe zakupu od 1wszego wlasciciela a nawet wszystkie papiery 1wszego wlasciciela tez ma, dok wydania z salonu itp...)
tak myslalem to wlasnie jedyne co mi przyszlo na mysl to dokument z policji ze auto nie jest kradzione, nie zabrano dow rej. itp...
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Sie 2009 Posty: 159 Skąd: Gdynia
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 10:54
Dokładnie. Koleś mógł stracić dowód podczas jakiejś kontroli więc nie zaszkodzi wycieczka na posterunek.
Na pewno nie bierz fury bez dowodu bo jak Ci zwiną to bez dowodu możesz się pożegnać ze wszystkimi ubezpieczeniami. Chyba Ci nawet zgłoszenia kradzieży nie przyjmą.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
sprzedajacy nastawil sie na to ze bedzie musial zorganizowac nowy twardy dowod, jak mu powiedzialem ze chcialbym sie udac na posterunek policji celem weryfikacji, to powiedzial ze sie nie boi tego i mozemy jechac...brzmi to rozsadnie
Wydaje mi się, że miękki powinien wystarczyć do sprzedaży, ale może się mylę...
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum