Wysłany: Sob Lut 02, 2013 14:08 [R 75] zamilkł silnik - szybka pomoc potrzebna :)
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: < 1993
Hej
Opiszę po kolei
Jechałem i zauważyłem brak kierunków oraz świateł awaryjnych to na czerwonym świetle zagasiłem motor i ...
... już nie odpaliłem
Przekręcam stacyjkę wszystko ok ale do zapłonu nie dochodzi silnik nawet nie próbuje kręcić.
Odpinałem akumulator i zawsze to samo.
Jakie objawy zauważyłem jeszcze.
- awaryjne są ale na kokpicie nic nie widać by się świeciły
- centralny nie zamyka drzwi ale je otwiera bez migania światłami
Potrzebuje w miarę szybkiej pomocy bo muszę zadecydować czy sam dam sobie radę czy laweta bo to automat 2,7 L a auto stoi w centrum miasta na poboczu
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lut 02, 2013 14:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
ewentualnie może kable z alternatora do akumulatora się poluzowały ... ja tak miałem w octavce... już chciałem lawete wzywać a tu wystarczyło dokręcić i odpalić na kable
Udało mi się go odpalić - na godzinę odlaczylem go od aku.
Po skończonej trasie oczywiście nie odpalił wyświetlając komunikat engine blocked.
Podczas jazdy dwa razy zginęły mi kierunkowskazy, zauważyłem również, że podczas uzbrajania alarmu nie migają kierunkowskazy.
Na te chwilę nie stawiam na żadną usterkę mechaniczna tylko zamoknięty komputer.
[ Dodano: Sob Lut 02, 2013 18:04 ]
szpynior napisał/a:
scalator napisał/a:
Podjechałem podłączyłem aku i zagadał. Pochodził 10 min wyłączyłem i wyświetlił się błąd engine bloker.
Taki pokazał Ci błąd, czy Check Engine ?
Nie
Powiedział (napisał) mi po niemiecku silnik zablokowany i na wyświetlaczu pokazał przekreślony symbol silnika.
Pomógł: 24 razy Dołączył: 14 Mar 2011 Posty: 891 Skąd: Grudziądz
Wysłany: Sob Lut 02, 2013 19:26
No i to może być dobra droga, mi przy wilgotnym kompie podczas jazdy pokazywał się na chwile Check Engine i znikał . Sprawdź od razu odpływy, często się zapychają i właśnie dochodzi do takich przypadków.
Dziś po odłączonym komputerze przez 24h objawy ustąpiły.
Pali jak głupi nie mam błędów silnika ale ...
.. zaczęła mi się świecić kontrolka od poduszek.
Zauważyłem jeszcze jedną anomalię.
Samoczynnie otwiera mi się szyba w tylnej klapie a przycisk jaj otwierania nie działa.
Miałem to samo bezpośrednio po wyjechaniu z myjni.
Przez jakiś czas często mi się otwierała ta szyba, czasami w czasie jazdy czasami po wyłaczeniu zapłonu. Od trzech tygodni problem zniknął
Obstawiam dostanie się wody do pikrowłącznika otwierania tej szyby.Na angileskich formach czytałem o przypadkach uszkodzenia tego mikrostyku (może przez wodę), objawy opisywali takie same.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum