Wysłany: Pon Mar 01, 2010 09:52 [r220 sdi] Nie działa prędkościomierz
Witam, auto było ostatnio u mechanika i zostało naprawione :
1.Uszczelnienie pompy wspomagania.
2.Wymiana paska.
3.Ustawienie zapłonu.
4.Sprawdzenie świec żarowych, wymiana jednej z nich.
Koszt całkowity naprawy to 650zł
Niestety po wyjeździe, okazało się, że nie działa prędkościomierz. Wróciłem więc do nich, panowie posparwdzali wszystkie bezpieczniki, jakieś styki i dalej nic....
Stwierdzili, że przy naprawie pompy nie mieli styczności z prędkościomierzem.
Co dalej robić? Czy teraz szukać w kodach jakiś błędów, czy jechać do elektryka odrazu?
A być może jest coś do zrobienia co można spróbować samemu?
Sprawa jest trochę "paląca" ponieważ za 2 dni kończą mi się badania techniczne ........
Pozdrawiam.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Mar 01, 2010 09:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Po 1 na badaniu nikt tego nie sprawdzi czy działa prędkościomierz
Po 2 działa obrotomierz czy tez nie Sprawdź kostkę lub kabelki co idą do impulsatora w skrzyni biegów, a mozliwe ze padł impulsator A to po prostu zbieg okoliczności.
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Remi55, z tego co mówisz to wynika taka zasadność, że skoro coś nie tak z impulsatorem, to również nie powinienem mieć obrotów? Bo u mnie obroty pokazuje.
[ Dodano: Pon Mar 01, 2010 13:05 ]
Sprawdziłem kable i mam pytanie, czy do tego impulsatora, z tych trzech kabli dochodzących do niego, to na jednym tylko powinienem mieć prąd, czy może na dwóch?
Witam.Impulsator niema nic wspólnego z obrotami, tylko z prędkościomierzem i kilometrami przejechanymi.Trzy kable to masa, zasilanie i impuls na zegary.
Witam bylem dziś u mechanika i czyściliśmy chłodnice IC i węże i przestał mi działać licznik prędkości gdzie znajdują się przewody w rowerze 620Di od licznika
_________________ Pozdrawiam was Bardzo serdecznie
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 13:03
emo napisał/a:
Witam bylem dziś u mechanika i czyściliśmy chłodnice IC i węże i przestał mi działać licznik prędkości gdzie znajdują się przewody w rowerze 620Di od licznika
Odnajdź impulsator na skrzyni biegów (jest w nią wkręcony od góry), do niego dochodzi wtyczka.
Chodzi o czujnik biegu wstecznego. Nie działają wsteczne światła, sprawdziłem i poluzowany jest jeden z kabelków dochodzących do czujnika.
Jak to zrobić żeby nie narobić sobie więcej problemów?
Czy tam przy czujniku jest jakaś wtyczka ( do której idą te kabelki dwa ) którą można wyjąć, czy trzeba ten czujnik odkręcać.
Prosiłbym o szybką podpowiedź, bo facet na badaniach technicznych się niestety to braku świateł przyczepił i nie podbił dowodu, musze to naprawic i jutro pojechać.
jest tam wtykana kostka z dwoma końcówkami (z jednej strony jest wypustka, którą trzeba wcisnąć, żeby wyjąć kostkę), pewnie jedna z końcówek jest już wyluzowana
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum