Jako ze niedawno zapodalem sobie N-ke teraz przyszedl czas problemow
Otoz w czasei deszczu potrafia znikac mi niektore programy a sa to programy z najgorszego transpordera z tego co sie dowiedzialem i teraz amm pytanie do specow co poleciciie zrobic z tak zainstalowana antena ? Inaczej to przyczepic i ustawic czy to niestety w tym wypadku sie nie da
A tak to wyglada na balonie u sasiada
a tu sa okolice ktore nas ograniczaja
ci co montowali cos pobakiwali ze inaczejto by trza zainstalowac ale czy to pomoze ? i jak to inaczej wedlug was
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 06, 2010 08:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeżeli lokalizacja pozwala to załóż antenę Triax TD80 lub lepiej TD100.
BoloSr napisał/a:
i jak to inaczej wedlug was
A sąsiad z samej góry ma antenę?? Jak nie to może za miesięczny abonament (1 piwo) odstąpi balkon dla anteny. Im będzie wyżej tym mniejszy będzie wpływ zabudowy.
Tu się wiele zdziałać nie da, antena nie patrzy prosto w orbitę. Trzeba najpierw sprawdzić w menu dekodera jaki jest poziom/moc sygnału (może być dobry, ale mogą być błędy tzw. BER'y). Sam się wiele razy zastanawiałem jak niektórym osobom działają te tunery?
Ale do rzeczy. Ja widzę dwa rozwiązania: spróbować jeszcze ustawić tą antenę sprawdzić kąt ustawienia konwertera (na mój gust patrzy chyba deko za nisko, sygnał może iść po części z odbicia) albo zainwestować w większy talerz może pomoże, albo mazowsze
Można się jeszcze spróbować dogadać z sąsiadem na górze, jeśli ma talerz i dobrze mu odbiera to wejść w spółkę i konwerter twin/quad
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Wto Kwi 06, 2010 20:00
TomC napisał/a:
Jeżeli lokalizacja pozwala to załóż antenę Triax TD80 lub lepiej TD100.
BoloSr napisał/a:
i jak to inaczej wedlug was
A sąsiad z samej góry ma antenę?? Jak nie to może za miesięczny abonament (1 piwo) odstąpi balkon dla anteny. Im będzie wyżej tym mniejszy będzie wpływ zabudowy.
A jest tam coś wyżej???
to jest antena Triax 80 jezeli dobrze pamietam i tam juz mam zalozonego quada a sam wykorzystuje 2 linie i jedna sasiad :0
wyżej sasiad ma ale jzu nie bede kombinowal z nastepnym
predzej dostroje to co jest zeby bylo ok bo bylo OK a sie skrzanilo
[ Dodano: Wto Kwi 06, 2010 21:00 ]
_papa_ napisał/a:
Tu się wiele zdziałać nie da, antena nie patrzy prosto w orbitę. Trzeba najpierw sprawdzić w menu dekodera jaki jest poziom/moc sygnału (może być dobry, ale mogą być błędy tzw. BER'y). Sam się wiele razy zastanawiałem jak niektórym osobom działają te tunery?
Ale do rzeczy. Ja widzę dwa rozwiązania: spróbować jeszcze ustawić tą antenę sprawdzić kąt ustawienia konwertera (na mój gust patrzy chyba deko za nisko, sygnał może iść po części z odbicia) albo zainwestować w większy talerz może pomoże, albo mazowsze
Można się jeszcze spróbować dogadać z sąsiadem na górze, jeśli ma talerz i dobrze mu odbiera to wejść w spółkę i konwerter twin/quad
antena byla ustawiona jak trza sila i jakosc na N-ce mam od 70 do 100 tylko na jednym tr 10834 v jakos jest slaba bo tylko 30 % i potrafi spasc do 0 jak pada a wczesniej bylo ok moze antena sie przestawila
tylko 30 % i potrafi spasc do 0 jak pada a wczesniej bylo ok moze antena sie przestawila
W/g mnie nie ma czystej przestrzeni pomiędzy orbitą a anteną. Może być problem z dostrojeniem. Na próbę można założyć większą czaszę bądź o innym kształcie. Zazwyczaj pomaga. To tak na moje oko.
Pewnie powstają jakieś odbicia, a jak nachodzi pogoda zła to jest problem.
Też uważam, że antena nie ma dobrej widoczności. Ja posiadam takową antenkę i jeśli nie ma odbić i patrzy dobrze w niebo to nie ma problemu. A jaki masz konwerter ?
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Telewizję na kartę (tvn) czy neostradową tv cyfrową także podłączysz na bylem czym. Kolega wybrał N bo zależało mu na dobrej ofercie programowej. Miernik sygnału ma w dekoderze, a jakość skacze bo są kłopoty z widocznością. Kiedyś zainstalowaliśmy cyfrę z odbicia, od drugiego budynku. Latała po czas, kiedy klient przyniósł do domu Nke. Trzeba było rzucać kabel z dachu budynku, bo inaczej nie dało się tego odbierać w zadowalającej jakości.
[ Dodano: Sro Kwi 07, 2010 15:38 ]
Tzn może być problem z instalacją i konwerterem, ale jeśli robił to ktoś z pojęciem to chyba można wykluczyć. Piszę chyba, bo monterze UPC byli u mnie 4 razy i dopiero 4 serwis poprawił babole po poprzednich trzech
A co zestawów, nie polecam oszczędzać na przewodach i konwerterze.
Konwerter dodawany do zestawów Nki jest okej i nigdy nie miałem z nim problemów.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Pewnie powstają jakieś odbicia, a jak nachodzi pogoda zła to jest problem.
Też uważam, że antena nie ma dobrej widoczności. Ja posiadam takową antenkę i jeśli nie ma odbić i patrzy dobrze w niebo to nie ma problemu. A jaki masz konwerter ?
konwerter to quad firmy Titanium Universal Quad LNB TQS
http://www.smart-electron...=289&Itemid=102
Czasza to Triax 80 TD,
no i oczywiscie kablek nowka z paczki 100m
wszystko bylo ok do czasu jak zaczely sie deszzce
wczesniej jak padal śnieg i bylo -20 bylo ok
Sprawdzić trzeba wszystko. Czy kabel nie jest gdzieś załamany czy przyciśnięty, czy izolacja nie jest przedarta. Czy "efki" są dobrze zarobione, szczególnie te przy konwerterze, najlepiej po zakręceniu "efki" obwinąć ją izolacją, chyba że konwerter ma swoje gumki zabezpieczające. Trzeba tak ustawić antenę żeby jak najmniejsze skoki sygnału były, nie jest ważna siła a jakość, jakość musi być jak najbardziej stabilna, może być mniejsza ale żeby była stabilna.
montowałem N przez ponad pół roku, na byle czym nie będzie chodziła. Spróbuj także zaktualizować oprogramowanie, a jak masz dekoder z nagrywarką to zamień anteny o ile masz dwa kable do dekodera podłączone.
Można też sprawdzić bo niektóre konwertery lubią jak się je przekręci nieco w prawo, dosłownie o parę stopni.
Powodzenia
[ Dodano: Sro Kwi 07, 2010 20:07 ]
sprawdź jeszcze ramię które idzie do konwertera czy się nie giba niektóre czasze ustawia się wyśmienicie a na niektórych jest problem cokolwiek ustawić
Niektóre anteny mają ramię które się rusza, jak złapiesz za konwerter ma się nie ruszać względem czaszy, ani czasza nie powinna się ruszać
_________________ Pozdrawiam Kozik
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 19:16
dobra jeszcze raz napisze bo kazdy tu kaze mi wszystko sprawdzac
mocowanie jak i kable jest OK
jedyne co sie moglo zmienic to polozenie konwertera wzgledem czaszy bo reszta jest OK
znikaja tylko podczas deszczu kanaly z najgorszego tr 10834 V reszta jest ok bo poziom sygnalu jest na poziomie 70-75 co daje jakosc od 60-80 zalezy jaki tr. tylko w tym jednym przypaku jest okolo 30 i potrafi spasc do 0 jak pada i tyle
niechce ruszac jak nie potrzeba bo przez 6 miechow bylo ok nagle sie pogorszylo
zamiana kabli nic nie daje bo jedne i drugi tak samo zawsze pokazuje
jedyne co sie moglo zmienic to polozenie konwertera wzgledem czaszy bo reszta jest OK
nie może się ruszać ten badyl co trzyma konwerter a konwerterem można spróbować o parę stopni pokręcić, może się poprawić.
_________________ Pozdrawiam Kozik
BoloSr [Usunięty]
Wysłany: Sro Kwi 07, 2010 19:29
Kozik napisał/a:
Cytat:
nie może się ruszać ten badyl co trzyma konwerter a konwerterem można spróbować o parę stopni pokręcić, może się poprawić.
badyl ok z tego co pamietam to chyba spece konwertera nie przykrecili tak mi sie wydawalo i dzisiaj jak ogladalem to wyglada na to ze jest zbyt prosto
a dostac sie nei mogelm do anteny zeby t potwierdzic bo sasiada niet
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum