Wysłany: Nie Paź 25, 2009 20:47 [R400] Wybór wycieraczek. Płaskie czy zwykłe?
Witam!
Planuję zakup wycieraczek, sporo o nich czytałem. Wybór padł na polskie Motgumy. Teraz zastanawiam się jakie konkretnie wybrać:płaskie czy zwykle?
Wyczytałem gdzieś na forum, że płaskie mogą w zimie źle zbierać wodę i śnieg bo coś może w nich podmarznąć. Czy to prawda?
Na przód do rovera 400 wycieraczki o długości 450mm?
Posiadam płaskie wycieraczki od 2 miesięcy i spisują się super kupowałem od firma ac na allegro za komplet zapłaciłem 91 zł firmy Valeo i naprawdę są to jedyne wycieraczki jakie posiadam na które nie narzekam ( póki co nie narzekam) nie skrzypią i piszczą dobrze zbierają i inaczej wyglądają. Szwagier ma w astrze III od nowości płaskie również jedna zima jest już za nim i nic nie przymarzło. Ale wszystko, też zależy jakiej firmy wycieraczki kupisz - jakie są gumy bo guma gumie jest nie równa
Wysłany: Nie Paź 25, 2009 21:17
od paru tygodni użytkuje valeo silencio zwykłe (58zł komplet) i jestem bardzo zadowolony, naprawdę są ciche, i jednostajnie się przesuwają po szybie. Nawet raz nie przeskoczyły, natomiast wycieraczki Championa to najgorszy chłam, i nie polecam, miałem je 3x pod rząd (kupowane w norauto) i zawsze skakały po szybie i strasznie hałasowały.
Odnośnie zwykłe vs płaskie to dużo zależy od szyby, czytałem gdzieś że jak szyba jest zabardzo wypukła to wtedy płaska nie będzie dobrze dociskała. A zwykłe mają punkty podparcia w kilku miejscach więc zawsze będą równomiernie dociskały.
Też mam płaskie wcale nie tak dawno kupowane. Jak na razie spisują sie dobrze. Nie wiem co będzie zima, jednak jestem dobrej myśli. Firmowe kosztuja więcej, ale płacimy za bezpieczeństwo jazdy. Firma ta sama co Edwardosks,
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Ja kupiłem w Auchanie jakiś czas tyemu płaskie wycieraczki firmy Unitec za 10zl za sztuke...
I powiem ze są miliard razy lepsze od oryginalnych wycieraczek VALEO jakie posiadałem. NIe wiem jak to sie stało ale stare wycieraczki przykleily sie do szyby i jak je podnosilem do góry to uszczelka zostala na szybie . Ja polecam płaskie są naprawdę dobrej jakości i nie wypinają się jak tradycyjne wycieraczki no i mają estetyczniejszy wygląd!
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Nie Paź 25, 2009 22:29
Od prawie 2 lat (bo tyle jest ze mną Roverek) mam płaskie Valeo. Spisują się rewelacyjnie. Dwie zimy mam za sobą i było wszystko OK. Nie zdarzyło się żeby piszczały czy skakały. Następne też będą płaskie.
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
niektorzy narzekali na plaskie, ze znikaly. tzn amatorzy cudzej wlasnosci pozyczali na wieczne nieoddanie. moze juz sie na tyle upowszechnily, ze juz nie znikaja.
Ja kupiłem dwa miesiące temu płaskie Unitec i .... niestety całkowita porażka. Zamontowaliśmy w trzech samochodach (R416, Omega i Toledo) i w trzech spisują sie koszmarnie.
W Roverku czuje sie jakbym nie miał w ogóle wycieraczek, więcej zamazują niż pomagają. Jeżeli na szybie nie ma dużo wody hałasują jak cholera (juz wole jechać z brudną szyba niż tego słuchać!). I od nowości zostają smugi. Akurat na wysokości moich oczu.
W omedze straszne smugi, ale chociaż względnie ciche.
W seacie nie widziałem ale brat mówi że chłam.
Jeździć sie z tym nie da. Jakiś wycieraczkowy koszmar.
O dziwo do tej pory korzystaliśmy z Unitec zwykłych i dawały rade.
Także musze szybko zmienić na jakieś inne... ale nie wiem jakie.
Do płaskich nieco sie zraziłem a zwykłe są brzydsze...
Niestety opinie na forach są jak zwykle całkowicie sprzeczne. Jednym Valeo działa super, innym lepiej działa taniocha z Tesco. Dla jeszcze innych tylko Champion.
Jak zwykle trzeba będzie sprawdzić samemu, moze zaczne od Motgum bo dość tanie i mają świetne opinie.
hvil [Usunięty]
Wysłany: Sro Sty 06, 2010 21:39
ja mam w roverku od poprzedniego właściciela jakieś wysokie ale straszne smugi robią, natomiast w maździe mam płaskie z Tesco kupione po 14 zł za sztukę to juz ponad rok i ani smugi nawet zima, oczywiście nie chercuję nimi po lodzie:-)
Widzę że odzył temat wycieraczek. W powyzszym poście pisałem o zadowoleniu z kupionych wycieraczek. Tak było do czasu pierwszych mrozów. A pies je.......... Dobrze ze nie wywaliłem starych. Przełozyłem je bo te dopiero co zakupione w mrozy stawały się "drewniane". Dramat.
Na zime nie polecam. Wcześniej było super.
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
hvil [Usunięty]
Wysłany: Sro Sty 06, 2010 22:36
wlasnie szukam na allegro do roverka:-) ten temat mnie przelamal ze juz czas je kupic;-) 22' maja wycieraczki do 75?
Poza zimą jeżdżę na płaskich wycieraczkach. Osobiście polecam , zarówno wygląd jak i sposób zbierania wody zadawala mnie. Natomiast zimą wracam do zwykłych wycieraczek , lepszy docisk. Płaskie , gdy przymarzały robiły się jakieś sztywne ( czasami z kawałkami lodów-śniegu) i zostawiały na szybie smugi i obszary nie zebranej wody-śniegu. Jednym słowem koszmar. Z tego co czytam to wynika jednak , że są różne doświadczenia z płaskimi wycieraczkami. Kto wie może faktycznie przy używaniu płaskich wycieraczek zależy to od ich rodzaju-marki i rodzaju szyby w aucie( mniej lub bardziej wypukła).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum