Wysłany: Wto Maj 04, 2010 16:39 brak bootowania z USB
Witam mam problem . Mam laptopa acer przeznaczonego pod konkretny cel. Ten laptop nie ma bootowania z USB (mimo wgrania najnowszego biosa). Zakupiłem pewne urządzenie i do niego dostałem pendrive z linuxem skonfigurowanego pod to urządzenie.
Laptop nie ma stacji FDD jedynie DVD i HDD (win XP). Chciałbym odpalić mojego pendrive w celu instalacji linuxa na tym laptopie.
Ma ktoś jakiś pomysł jak z usb botowalnego zrobić dvd botowalnego
Ewentualnie jakiś inny mądry pomysł jak to zrobić ?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Maj 04, 2010 16:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?t=67772 pod koniec rady które mogą zaskutkować. Generalnie raczej bym pogooglował a nie pisał na forum samochodowym Chociaż znawców tematyki u nas nie brakuje
[ Dodano: Wto Maj 04, 2010 18:01 ]
większość porad sprowadza się do sprawdzenia czy nie ma w biosie do wboru bootowania z usb wtedy gdy jest on wpięty
uwierz mi ze googlowalem. Laptop nie widzi ani z wlozonym usb ani bez niego. Serwis acera powiedzial mi telefonicznie ze nie ma takiej opcji.
Co do pisania na forum motoryzacyjnym to po to jest tutaj dzial offtopic i haydapark aby o innych rzeczach niz motoryzacja pisac. A widze ze nie jestem pierwszy komu zwracasz na to uwage...
[ Dodano: Wto Maj 04, 2010 18:59 ]
sTERYD napisał/a:
a nie możesz uruchomić jakiegoś systemu via cd/dvd (coś a'la knopix) i wtedy sobie przemodelować system na dysk... ?
w jakim sensie przemodelować
Próbowalem w power iso wyciagnac mbr i pozniej stworzyc bootowalne cd wciskajac mu to mbr ale nie poszlo. Power iso robi z hdd bef a z cd bif.
michone napisz czemu nie możesz zrobić tego z płytki instalacyjnej tylko z pamięci przenośnej usb? Może prościej będzie "przenieść" linuxa z pendrive'a na płytę CD? Linux jest dystrybycją darmową, o charakterze otwartym, więc pozostanie to w 100% legalne.
Za wszelkie kwestie bootowania odpowiedzialny jest BIOS, jeżeli nie posiada on takiej funkcji (a pisałeś że chłopaki z Acera wykluczyli taką możliwość) to raczej tego nie przeskoczysz
Z rozpędu przeczytąłem, że masz problem z bootwaniem przez usb. Po napisaniu co napisałem zobaczyłem że chcesz zbootowac na płycie co masz na usb. Ale juz puściłem co napisałem więc zostawiłem
temat wygląda na ciężki, zobacz to narzedzie http://www.ezbsystems.com/ultraiso/
po godzinie googlowania jedyne sensowne co znalazłem to ten program, ale z powodu braku możliwości przetestowania to tylko strzał
narzędzie tworzy bootowalne płyty, nie tylko kopiuje...ale wydaje mi się że nie wystarczy.
[ Dodano: Wto Maj 04, 2010 20:57 ]
hmm a może odpalić jakiegoś ubuntu live cd (oparty na debianie) i po prostu dostać się bezpośrednio do usb jako nośnika danych i będziesz miał dostęp do odpowiednich plików.
Rozwiązanie na około, ale może wystarczy na twoje potrzeby
Ostatnio zmieniony przez azer Wto Maj 04, 2010 19:57, w całości zmieniany 1 raz
michone spróbuj po prostu skopiować pliki na nowy obraz i stworzyć całość jako płytę bootowalna. Tutaj nie chodzi o to, abyś zrobił kopię obrazu z usb. Musisz go stworzyć.
chodziło mi o to, żebyś zrobił np. kopię partycji albo coś czego potrzebujesz, jak będziesz miał odpalony dowolny system, który będzie widział Twój penrdak, to już przerzucić jego zawartość na hdd to pikuś
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Jaki system masz na pendrivie? Nie lepiej go pobrać z sieci jako iso i wypalić na CD/DVD?
problem w tym ze są na nim zainstalowane programy i sterowniki do urządzenia. Tam jest debian. 60 $ zapłaciłem za tego pendrive
[ Dodano: Sro Maj 05, 2010 11:03 ]
sTERYD napisał/a:
michone napisał/a:
w jakim sensie przemodelować
chodziło mi o to, żebyś zrobił np. kopię partycji albo coś czego potrzebujesz, jak będziesz miał odpalony dowolny system, który będzie widział Twój penrdak, to już przerzucić jego zawartość na hdd to pikuś
Na penie jest debian live + opcja instalacji. Pendrive jest bootowalny. Co mi da kopia pendrive jak i tak go nie zainstaluje na kompie
Pendrive na USB jest widziane pod "dosem" jako zwykły dysk twardy, przynajmniej na moim komputerze.
Ja bym na początek spróbował zrobic kopię tego dysku (całego z MBR) na komputerze z obsługą USB w BIOS i przywrócił go na zwykłym HDD.
Gorzej że to laptop i nie wiem czy będziesz miał mozliwość podłączenia drugiego dysku.
Boot bez wsparcia BIOS jest ponoć możliwy, tutaj zrobili to dla windows XP. Ale jak to by wyglądało pod linuxem pojęcia nie mam.
michone, napisz może co to za laptop bo moje Acery wszystkie z USB ruszają.
Wystarczy po podłączeniu pena uruchomić lapa i w biosie ustawić start najpierw z HDD i w "HDD boot priority" wybrać pendraka bo jest tam jako HDD
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
michone, chyba udało mi się przez przypadek znaleźć rozwiązanie twojego problemu. Musisz ściągnąć jakiś mały obraz Linuksa w wersji Live i wypalić na płycie. Zbootować komputer z płyty, włożyć pendrive do portu, uruchomić konsolę, zalogować się jako administrator i wydać polecenie:
Kod:
dd if=/dev/sdX of=nazwa_obrazu.iso bs=8M
gdzie sdX to nazwa pendriva - najprawdopodobniej będzie to sdb ale sprawdź. Powstałe w ten sposób iso wypalasz na płycie. Działa w przypadku Mandrivy, nie wiem jak z Debianem.
michone,
A czy masz w opcjach bootowania możliwość wybrania Removable device?
Tego nie było
Cytat:
michone, napisz może co to za laptop bo moje Acery wszystkie z USB ruszają.
Wystarczy po podłączeniu pena uruchomić lapa i w biosie ustawić start najpierw z HDD i w "HDD boot priority" wybrać pendraka bo jest tam jako HDD
acer aspire 3004 NMLI,
Masz browara u mnie Faktycznie jak sie wejdzie w HDD w sekcji boot pokazuje dwa dyski. Już instaluje debiana
Problem rozwiązany i dzięki wszystkim za chęć pomocy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum