Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 19:55 [R75] Wyciek koło pompy wodnej
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
koledzy w sierpniu mechanik wymienił mi pompe wody,od jakiegoś czasu ubywało mi dość szybko płynu i dziś na podnośniku zauwarzyłem że kapie wydaje mi sie że z łączenia pompy albo z blokiem albo gdzieś od drugiej strony,może ktoś mi doradzić jak sie tą pompe wyciąga??bo wiadomo , że dostęp jest cudowny
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Lis 27, 2010 21:32, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 19:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 20:04
Musisz od spodu. Spuszczasz płyn, popuszczasz pasek, odpinasz przewody od termostatu (gruby, cienki) i odkręcasz 4 śruby mocujące. Wyciągasz razem z termostatem.
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 20:19
to tam jest termostat??od spodu??niewiem czy tam ręke wsadze...a jak sie pasek popuszcza w tym wechikule??:)
[ Dodano: Czw Maj 20, 2010 21:19 ]
mechanik jak mi pompe wymieniał to bajerował że silnik unosił jedną stroną, można tak?????musze obejrzeć tą starą pompe, tam widać jest popaprane czerwonym silikonem,na co to najlepiej skręcić??na ten silikon temperaturowy??
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Wysłany: Czw Maj 20, 2010 20:30
sash997 napisał/a:
to tam jest termostat?
Tak. Przykręcony na pompie.
sash997 napisał/a:
od spodu?
Widać też od góry pod przewodem od wspomagania.
sash997 napisał/a:
niewiem czy tam ręke wsadze...
Też nie wem
sash997 napisał/a:
a jak sie pasek popuszcza w tym wechikule??:)
Popuszczasz napinacz. Widać jak odchylisz nadkole i będziesz patrzyć w okolicach koła pasowego.
sash997 napisał/a:
mechanik jak mi pompe wymieniał to bajerował że silnik unosił jedną stroną, można tak?
Dobrze napisałeś. Bajerował Nie ma tam miejsca aby unosić jedną stroną.Prędzej bym rzekł że opuścił, ale też wątpię.
sash997 napisał/a:
na co to najlepiej skręcić?
Najlepiej kup nową uszczelkę i delikatnie nałóż silikonu na nią bo mogą być wżery na bloku. Wyczyść przylgnie na bloku dobrze papierem ściernym i skręć do kupy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum