Wysłany: Sob Maj 22, 2010 22:23 [R75] Przy 130-140 km/h strasznie trzęsie
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
witam ,dzisiaj jechałem moim R z Angli do Polski ,i właśnie przy 130 do 140 km/h strasznie trzęsło jakbym jechał po tarce ,myślałem ze to wina nawieszni ale tak było na każdej , może wiecie czego to może być przyczyna , czy powinieniem jechać na wulkanizacje wyważyć koła czy ,odrazu do mechanika ..?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Lis 27, 2010 13:30, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Maj 22, 2010 22:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Za fachowca się nie uważam, ale może warto spróbować wyważyć koła ponownie?
Może okaże się, że:
- felgi są krzywe
- opony są krzywe
felgi można naprawiać, poddać procesowi renowacji. Z oponami już gorzej.
Gdyby się okazało, że dwa koła na stronę są w lepszej kondycji, to możesz zamienić je tył z przodem, tak żeby na przodzie były te "lepsze". Jeśli przy hamowaniu efekt bicia się potęguje, to warto się przyjrzeć tarczom hamulcowym. Być może też są krzywe.
Jeśli opony okażą się być krzywe lub wyząbkowane, to może problem jest w ustawieniu zawieszenia, albo w samym nim.
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
a ja bym najpierw obejrzal dokladnie oponki moze maja babelki wtedy wywarzanie nic nie pomoze,jesli sa w porzadku dopiero dal do wywarzania. jeszcze zalezy co sie trzesie jesli buda to na bank babelki jesli tylko kierownica to moze byc jedno albo drugie
Kolega miał taki śmieszny problem. Na feldze nazbierało się kupę osadu, błota itp. Tak że w rezultacie koło nie było wyważone. Porządna myjka ciśnieniowa okazała się zbawieniem
W poprzednim aucie miałem krzywe fele. Na gładkiej jedni nie dało się przekroczyć 120km/h. Na dziurach nie było różnicy
Ja kiedys mialem babel od wewnetrznej strony opony na oko wszystko w porzadku i wywarzanie niby tez ok ale i tak trzepalo.Pomogla zmiana opon,bo to taki sam efekt jak krzywa fela wydaje mi sie
Wysłany: Nie Maj 23, 2010 19:39
1. Sprawdzić czy od wewnątrz na felgach nie ma zanieczyszczeń - błoto, itp.
2. Obejrzeć oponę czy nie mam uszkodzeń - bąble, oderwane kawałki gumy
3. Sprawdzić koła na wyważarce.
Dziékujé wszystkim za porady bałem się ze coś nie tak jest z zawieszeniem .Chyba w drugą stronę na niemieckiej autostradzie 120 km/h bym nie przebolał ,jutro udaję się do wulkanizacji niech zrobią porządek wyważą, sprawdzą opony i felgi , odrazu sprawdzę i dam znać ,dzięki jeszcze raz
Wysłany: Nie Maj 23, 2010 20:29
Jeżeli się okaże że to nie koła to podjedz na stację diagnostyczną niech sprawdzą zawieszenie. Szczególnie wahacze, tuleje, sprężyny i dla pewności wykonaj test amortyzatorów.
byłem w wulkanizacji ,dwie tylnie opony do wymiany ,mam nadzieje ze wszystko będzie dobrze nie mam gdzie sprawdzić ale gość powiedział ze będzie dobrze ...mam nadzieje....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum