Uwaga- zakładając ten temat jestem swiadom linczu jaki może mnie spotkać
Czy (tak jak miliony ludzi) nienawidzicie disco polo? Czym to jest spowodowane? Dlaczego w polsce panuje taka hipokryzja? Dlaczego ludzie wstydzą się przyznać do swoich upodobań?
Narazie powstrzymam się od swojego głosu. Uzasadnijcie swoje odpowiedzi z ankiety.
(nie, nie jest to badanie rynku )
SPAMU¦
Wysłany: Wto Cze 08, 2010 03:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Na początku lat 90-tych sprzedawałem cukier na bazarze i na stoisku obok gość puszczał przez cały dzień "Mydełko Fa", teraz nawet dezodorantu nie kupuję. Poza tym wolę inny rodzaj "łomotu".
_________________ ɹɐɾʇǝq ɯɐıʍɐɹpzod
nie ma za co- kliknij POMÓGŁ
R420 Di'97,był
R111 LSi'96,był
R420 Di'97,był
R75 CDT+'02,jest
MG TF '04,jest
Ja też nie przepadam za tym typem muzyki.
Jednak bez niej nie wyobrażam sobie np. wesela imprezy imieninowej czy "grilowych baletów"
Na co dzień jej nie słucham lecz po paru głebszych "przypominaja mi się słowa" piosenek a ich prostota ciągnie "chórki" biesiadników.
Nie przeszkadza mi, bo jak nie chce to nie słucham, ale bawić przy niej się bawie
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
nikt disco polo nie słucha, nikt go nie lubi a jak przyjdzie do imprezy, to słowa zna każdy słuchać nie słucham, bo wle co innego, ale tak jak Staf wspomniał, przychodzi zabawa i każdy się do tego będzi bawił
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
Uwaga- zakładając ten temat jestem swiadom linczu jaki może mnie spotkać
Na tym forum? Raczej masz na to małe szanse.
kajox1 napisał/a:
Czy (tak jak miliony ludzi) nienawidzicie disco polo?
Nie nienawidzę - nie lubię.
kajox1 napisał/a:
Czym to jest spowodowane?
Głównie tym co jaro12 napisał.
Może jeszcze kwestią pewnego "wychowania muzycznego", przyzwyczajenia...
kajox1 napisał/a:
Dlaczego w polsce panuje taka hipokryzja?
Ale jaka hipokryzja?
Dlaczego sądzisz, że hipokryzja?
Może to po prostu nie jest to środowisko - spójrz w profile ludzi, którzy się tu wypowiadają - to raczej mieszkańcy miast, pewnie dlatego, że mają łatwiejszy dostęp do internetu, a w miastach raczej inne gatunki muzyki można usłyszeć - takie jest moje zdanie.
kajox1 napisał/a:
Dlaczego ludzie wstydzą się przyznać do swoich upodobań?
Dlaczego tak sądzisz? Dlaczego sądzisz, ze się wstydzą?
Może zadajesz pytanie w złym miejscu i dlatego odpowiedzi nie pasuję do tego co myślałeś, że usłyszysz?
Markzo napisał/a:
słuchać nie słucham, bo wole co innego, ale tak jak Staf wspomniał, przychodzi zabawa i każdy się do tego będzie bawił
Dokładnie, właśnie dlatego co napisał jaro12 - to jest proste i "wpada w ucho", bo jest jedna bardzo prosta melodia, więcej refrenów niż zwrotek, a słowa pisane tak, żeby, nawet jak się nie zna, to dało się domyślić, co będzie dalej i "zaśpiewać".
Na weselu - tak (choć i tak zwykle nie ma się wyboru ), ale w mieście przełączam radio, nawet jak słyszę nowe piosenki Agnieszki Chylińskiej, bo dla mnie to nie do słuchania.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Zagłosowałem, że lubię. Co prawda zwykle nigdy tego nie słucham, ale na wesele/festyn nie ma nic lepszego - wtedy jest ten wiejski zabawowy klimat, który lubię
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
Zaznaczyłem NIE bo nie słucham tego na co dzień, jeśli musiałbym to by mi to strasznie przeszkadzało. Natomiast na zabawy, wesela i inne tego typu imprezy po prostu nie ma lepszej muzy
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Dla mnie muzyka z pogranicza dence i disco-polo to nie ta estetyka. Wychowalem sie n ainnej muzyce. Dodam, ze nawet na weselu mi nie podchodzi
nie mowie ze maja grac muzyke powazna, bo tej tez nie sluchaqm ale jest tyle muzyki na swiecie, ze o istnieniiu wielu zespolow czy nawet gatunkow muzycznych nei wiemy
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
A to ja chyba będę pierwszym co lubi i słucha codziennie W samochodzie ,wszędzie Jeśli jakaś impreza lub dyskoteka to tylko disco polo Przy żadnej innej muzyce tak się nie pobawisz Być może jest tak jak piszecie ,że jest prosta melodia itp. ale jednak coś w tym jest według mnie oczywiście.
Być może jest tak bo ze wsi jestem ale co tam
_________________ Na najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaść.
Chyba dlatego ten świat jest taki pokręcony.
Osobiście nigdy nie wrzucę do odtwarzacza płyty BOYS, czy innej SZAZY, jednak żeby być zupełnie szczerym, to wiara najlepiej bawi się właśnie przy takiej muzyce na weselichu czy festynie... Nawet na naszym zlocie w Wenecji co królowało ...będę brał Cię.... w aucie..
Nie słucham dzień w dzień aczkolwiek co jakiś czas odpalam playlistę hiciorów i przesłucham kilkanaście piosenek.
Tak na prawdę to dla mnie prawdziwe disco polo skończyło się lata temu kiedy byłem mały, sobotnie wieczory albo niedzielne poranki z programem na polsacie.
Akcent, Boys, Fanatic, Topless, Classic..... oczywiście nie wszystkie kawałki mi się podobały ale teraz dla mnie mają "ogromną wartość sentymentalną i jak po latach zacząłem zbierać utwory, łezka się w oku zakręciła.
Prosta linia melodyczna, wpadająca w ucho....tekstów nie skomentuję
Ale o to w tym chodzi i z dużym przymrużeniem oka należy brać przesłanie którego tak na prawdę czasem brak.
Nie wyobrażam sobie imprez, sylwestra w gronie znajomych czy wesela bez tej muzyki która wpisała się w nasze dziedzictwo "kulturowe"
Nie wiem czy ktoś pamięta taki "event" jak bodajże Festiwal muzyki chodnikowej czy jakoś tak....kiedyś to była codzienność a teraz się od tego odcinamy, chyba naturalna kolej rzeczy.
Dodatkowo o gustach, w tym muzycznych się nie dyskutuje bo każdy ma inne upodobania, jeden upaja się smooth jazz'em a drugiemu potrzeba utworu Boys - Jagódka do podobnych doznań estetycznych
_________________ "Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych a zapominać o swoich" - Cyceron
Wysłany: Wto Cze 08, 2010 12:02
W latach 90-tych ojciec grał na weselach i co chwile musiałem wysłuchiwać tej muzyki kiedy robił sobie próby bo akurat tak się złożyło, że śpiewał. Przejadła mi się ta muzyka ale od pewnego czasu nie wiedzieć czemu mam ochotę na imprezę Disco Polo w gronie znajomych, to tak żeby się dobrze pobawić.
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
Od razu zaznaczę, że nie potępiam żadnego stylu muzycznego. Jednego nie rozumiem, więc nie słucham (deathmetal).
maciej napisał/a:
Ale jaka hipokryzja?
Dlaczego sądzisz, że hipokryzja?
Ano dlatego, że wiele ludzi, mimo słuchania DP na codzień, nigdy w gronie znajomych się do tego otwarcie nie przyzna. Mógłbym się założyć (o niewielką kwotę- ręki nie dam uciąć:D) o to że przy badaniu jakiejs grupy ludzi z kamerą i jakims reporterem ludzie po prostu wstydzili by się przyznać. To jest moim zdaniem ta hipokryzja. Wydaje mi się też, że miejsce zamieszkania nie ma większego wpływu na to czego się słucha.
maciej napisał/a:
Dlaczego tak sądzisz? Dlaczego sądzisz, ze się wstydzą?
Panuje ogólny amorfizm, wszyscy wtapiają się w otoczenie, wolą się nie wychylać, boją się "linczu". Jak by nie było, zazwyczaj szydzi się z disco polo, jak kilka osób napisało: "płytkie teksty", "tandetny bit"- no to przyrównajmy:) Teraźniejszy hip-hop, znajdźcie ambitny tekst, aktualnie słyszę tylko "jebać policję" i "bieda". Bity też nie są zbyt wygórowane a jednak hip-hop jest trendy i ludzie przyznają się do słuchania Peji czy jakiegos Mezo.
maciej napisał/a:
Może zadajesz pytanie w złym miejscu i dlatego odpowiedzi nie pasuję do tego co myślałeś, że usłyszysz?
Czy ja wiem... każde forum będzie dobrym miejscem do rozmów na taki temat
Co do mojego gusty muzycznego... Tak jak napisał Wydryszek, słucham pewnie srednio z raz w tygodniu, do tej pory tkwią mi jakies teksty piosenek z dzieciństwa, których nie mogę znaleźć. Nie wyobrażam sobie domóweczki bez DP, na imprezach masowych też moim zdaniem zawsze powinien pojawić się chociaż jeden zespół, w samochodzie mam zazwyczaj jakąs płytkę ze szlagierami. Jesli by spytali mnie na ulicy- niech będzie to wywiad do TVN'u- czy lubię DP, napewno bym powiedział TAK
_________________ Wędkarzu.Jeżeli Ciebie interesuje tylko ryb jedzenie to sprzedaj wędki i wyrzuć zezwolenie.Centrala ryb ma dostatek.Kup sobie rybkę a żonie kwiatek
Ja nie słucham disco polo bo mnie poprostu denerwuje: swoimi tekstami, melodią jak z dziecięcego kiborda, głosem wokalistów. Śmieszyć do łez mogą tylko teledyski, szczególnie śmieszy fakt jak ci lanserzy siędzą w swoich astrach z łokciem na wierzchu i zarywają wszystkie panny na ulicy
Mówię wam dla ukojenia nerwów po ciężkiej pracy warto posłuchać Kata
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum