Wysłany: Nie Cze 27, 2010 15:07 [R200 1.4Si 97r] Grzeją mi się przednie koła,
Jeżdżę spokojnie( co nie znaczy wolno) i po przejechaniu 17km mam gorące przednie koła. Średnia prędkość to 80-100km/h bez mocniejszego hamowania. Ostatnio wymieniane były opony czy to może mieć wpływ. Klocki robione rok temu. Ostatnio byłam na preteście i mówli coś o kalibracji hamulców. Co to jest kalibracja hamulców i czy może mieć związek z tym grzaniem kół. Będę wdzięczna za podpowiedzi. Polskich mechaników tu mało.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Cze 27, 2010 15:07 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Może chwyt marketingowy i ładniejsza nazwa odpowietrzania lub wyczyszczenia prowadnic ? Heh albo panowie skróty myślowe mieli a chodziło o zbieżność czy coś. Jedyna kalibracja w hamulcach jaka przychodzi mi do głowy to naciąganie ręcznego i ewentualne przestawienie samoregulacji w tylnych bębnach.
Grzasie się najprawdopodobniej spowodowane będzie zapieczeniem tłoczka, zardzewieniem i zapieczeniem klocka lub prowadnic zacisku. Wystarczy najprawdopodobniej tylko rozebrać i porządnie wyczyścić
Może chwyt marketingowy i ładniejsza nazwa odpowietrzania lub wyczyszczenia prowadnic ? Heh albo panowie skróty myślowe mieli a chodziło o zbieżność czy coś. Jedyna kalibracja w hamulcach jaka przychodzi mi do głowy to naciąganie ręcznego i ewentualne przestawienie samoregulacji w tylnych bębnach.
Grzasie się najprawdopodobniej spowodowane będzie zapieczeniem tłoczka, zardzewieniem i zapieczeniem klocka lub prowadnic zacisku. Wystarczy najprawdopodobniej tylko rozebrać i porządnie wyczyścić
Dzięki bardzo, tyle, że nie mam pojęcia gdzie jest ten tłoczek. Zdjęliśmy koło, klocki są o'k. Zrobiliśmy prosty test: auto na lewarku, na luzie, pokręciliśmy kołem, trze dość mocno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum