Typ: CDTi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
witam
mam elektryczne szyby i szyba od strony kierowcy otwiera sie normalnie ale żeby ją zamknąć to trzeba cały czas klikać bo coś ją blokuje i zasuwa sie po kawałeczku tylko i żeby ją zasunąć to trzeba sie troche oklikać przyciskiem
jak to naprawic prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lis 23, 2010 22:31, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 20:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
hvil [Usunięty]
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 21:07
mam to samo zakladalem post nic nie pomoglo co mi radzili koledzy.
marsjaningn, masz problem z czujnikiem zatrzymującym szybę jeśli znajduję się coś pomiędzy szybą a ramką okna (tak aby nie zmiażdżyć palców) który znajduje się w górnej uszczelce szyby. Sprawdź styki pod tapicerką drzwi.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 21:42
Miałem dokładnie tak samo. Zdjąłem boczek i długim cienkim patyczkiem wysmarowałem prowadnice smarem silikonowym i pomogło. Teraz szyba śmiga w obydwie strony. Ważne jest, żeby nie ubrudzić nic poza prowadnicami i nie używać zwykłego towotu. U mnie zadziałało.
Wysłany: Pią Lip 30, 2010 10:40
Możesz spróbować bez zdejmowania ,ale ja przy okazji sprawdziłem, czy nie ma jakichś ukrytych problemów pod tapicerką . Możnaby jeszcze spróbować zamiast smaru puścić po prowadnicach oleju silikonowego, ale tego nie próbowałem. Upieram się na smary silikonowe, bo mniej brudzą, nie śmierdzą i mają wysokie własności smarne. Zbyt ciasne spasowanie szyby to według mnie podstawowy problem z kłopotliwym zamykaniem. U mnie opuszczała się jako tako, choć z oporami, ale żeby podnieść trzeba było pomóc ręcznie, albo tak jak u ciebie skowo przyciskiem. Na 90% to ten problem, nie sądzę żeby coś było z elektryką, albo siłownikiem. U mnie był kłopot tylko w drzwiach kierowcy.
Ja użyłem "Plack'a" - się znaczy CocpitSpray'a
Pomogło
Już półtora roku spokój. A też miałem podobny problem...
Wpsikałem go w prowadnicę "od góry" przy opuszczonej szybie tak, żeby sam spłynął w dół.
Potem szyba sama go sobie dokładnie rozprowadziła i lotto mi to teraz
Rozebrałem tapicerke i doszedłem do tych prowadnic
Prosze spojżeć na zdjęcie
Zrobiłem jedną prowadnice druga jest z przodu nie widać jej
ale pytanie jest takie:
czy mam nasmarować tą prowadnice tylko w tym miejscu z obydu stron czy ogólnie całą ją czymś wysmarować
może to byc zwykły smar?? czy musi być jakiś olej lub sylikon
Wysłany: Nie Sie 08, 2010 15:31
Z całym szacunkiem,ale kurna kolego nie czytasz czyichś rad.Możesz posmarować nawet smarem grafitowym,ale potem w ciepły dzień towot się rozleje i ufloga ci szybę, jak u mojego kumpla w camry. Posmarował trzy lata temu i do dzisiaj biega dookoła ze szmatką.
To czym posmarujesz,bo WD40 nie wchodzi w rachubę?
A tak wogóle, żebyśmy się rozumieli, chodzi o posmarowanie brzegu szyby i tego "futerka" w którym zaiwania szyba.
więc tak
odsunąłem szybe na maźa i boki posmarowałęm olejem sylikonowym i dalej to samo szyba ślizga sie jak nowa ale odsuwa sie elegancko ( ale zawsze sie odsuwała ) a zasunąć dalej sie nie da, trzeba klikać cały czas i zasuwa sie po kilka cm
Juz nie wiem co z tym zrobić
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sro Sie 18, 2010 18:49, w całości zmieniany 1 raz
marsjaningn, masz problem z czujnikiem zatrzymującym szybę jeśli znajduję się coś pomiędzy szybą a ramką okna (tak aby nie zmiażdżyć palców) który znajduje się w górnej uszczelce szyby. Sprawdź styki pod tapicerką drzwi.
Sprawdź ten czujnik. To jest czujnik rezystancyjny
dukat11, mam taki czujnik i przy jego naciśnięciu powiedzmy na próbę, szyba jadąca w górę od razu opuszcza się w dół do samego końca, chociaż instrukcja mówi o zatrzymaniu się szyby i kilku centymetrowym jej opuszczeniu, celem uwolnienia rzekomych palców Taki czujnik występuje tylko w drzwiach kierowcy. Moim zdaniem kolega marsjaningn, ma uszkodzony silniczek, bonie da rady szyby podnieść.
A po jednokrotnym naciśnięciu przycisku szyba sama jedzie do góry bez potrzeby trzymania przycisku jak to ma miejsce w drzwiach pasażerów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum