praktis, tak ale tam dyskusja na samym początku schodzi na uturbianie K-serii a mnie interesują różnice między silnikami Serii-T oba 2.0 oba 16V zewnętrznie niemal identyczne stąd moje pytanie...
A powodem jest to iż niedługo czeka mnie pewnie wymiana uszczelki w K16, a jak mam to robić to nastanawiam się nad wymiana silnika na ten z linka allegro, z później modyfikacja go na Turbo oczywiście jeżeli jest to mozliwe i nie ma znaczących różnic między tymi jednostkami ?
Mają inny kształt ze względu na potrzebę odprężenia silnika.
Silniki turbo mają niższy stopień sprężania niż atmosferyczne.
Właśnie na taką rzeczową odpowiedź czekałem i widzę, że nie ma co.
A tak na marginesie to gdyby silnik 2.0T pozbawić turbiny to też będzie miał kiepskie właściwości moc moment itd bo powstał do pracy z turbiną i tylko przy doładowaniu będzie działał prawidłowo?
[ Dodano: Wto Sie 17, 2010 18:27 ]
I jeszcze jedno pytanie jak ktoś jeszcze się nimi nie zmęczył to proszę o odpowiedź.
Czy dyżym problemem byłoby wysterownie silnika 2.0 Serii T bez Turbo przez komputer z k-Serii? Z tego co wiem adaptuje się on to silnika. Wszystkie Czujniki podpiąć użyć oryginalnych wtrysków od T-Serii i jazda oba silniki są bez doładowania. Jedynie co to przerobiłbym kolektor ssący 2.0 tak, żeby użyć silniczka krokowego od K-Serii (otwór powietrza i dwa do przykręcenia) wtedy pozbyłbym się problemu podłączania przepustnicy od 2.0 ze zintegrowanym silniczkiem krokowym.
Co Wy na to?
[ Dodano: Wto Sie 17, 2010 20:51 ]
Koło zamachowe również od 1.6 K-Seria więc z immo problemów nie będzie tylko czy w 2.0 nie jest większe lub czy nie różni sie znacznie i czy zamontuje na to koło większe sprzęgło i docisk wytrzymujący moc 2.0
Zależy mi na tym bo jak mam ładować pieniądze w 1.6K (uszczelka na wykończeniu) to wolałbym raz a porządnie zamontować silnik 2.0 serii T który uchodzi za bezawaryjny. Nawet ten w wersji bez turbo będzie dużym dodatkiem mocy a poza tym nie będę cały czas myślał kiedy dopadnie mnie HGF
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum