Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 258 Skąd: Wałbrzych
Wysłany: Pon Sie 16, 2010 06:16 [R400] Głośniejsza praca silnika
Gdy kupowałem mojego Rovcia wcale nie przeszkadzała mi dieslowska praca silnika. Wydawał się chodzić jak pszczółka. Kilka razy przejechałem się jednak dieslowską taksówką (najczęściej mercedesem) i jadąc swoim autem stwierdzam, że u mnie jest bardzo głośno.
4 bieg - 60 km po mieście i ewidentny dyskomfort. Wręcz hałas. Praca równa ale głośna.
Co może być tego przyczyną?
Gdzie szukać?
Coś mogło się rozregulować?
Czegoś brakuje?
Robi się jakieś przeglądy motoru?
Silnik jak w opisie.
Będę wdzięczny za sugestie.
_________________ JeRRy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 16, 2010 06:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 258 Skąd: Wałbrzych
Wysłany: Pon Sie 16, 2010 07:45
No tak. OK. Ale z reguły jest tak, że coś (winda, lotnisko, przejazd kolejowy? przeszkadza nam na początku. Później osłuchujemy się z tym i przestajemy słyszeć. Sytuacja odwrotna, troszkę dziwi. Nie bardzo idzie tu o porównanie Rover / Mesio - tylko o subiektywne odczucie. Od jakiegoś czasu zacząłem słyszeć motor mojego auta.
Może ktoś podpowie (jakiś link), jak powinna wyglądać "higiena" motoru - przegląd codzienny, okresowy, itd.
W zasadzie patrzę czy nic się nie leje, czy nie ma wycieków, czy się nie grzeje. Wymieniam olej i filtry jak przyjdzie pora i koniec. Taki ogląd raczej typu "podniosłem maskę i chyba ok". Czy ktoś powinien co jakiś czas obejrzeć dieslowski motor sprzętem? Jakaś diagnostyka?
Rover po przesiadce z poprzedniego auta był dla mnie ultraluksusowy i olbrzymi.
A teraz jest w miare wygodny i głośny
I dość mały, tak akurat do miasta.
Ale próba przejechania sie czymś gorszym szybko przekonuje, że jednak to tylko ja sie przyzwyczaiłem...
I na ludziach którzy jadą nim pierwszy raz generalnie robi bardzo pozytywne wrażenie.
Także to chyba norma. Po jakimś czasie człowiek sie przyzwyczaja i chce więcej, ciszej i szybciej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum