Wysłany: Nie Sie 29, 2010 03:10 [R214Si 103KM '97] czujnik zderzeniowy
Witam!
Chciałbym wam opowiedzieć swoją nocną przygodę, a zarazem przestrzec, przed wysokimi krawężnikami itp
Otóż wracając dzisiejszej nocy z koncertu, zatrzymaliśmy się w kumplem na jedzenie, a że nie było gdzie stanąć, to władowałem się pod krawężnik.
Podczas wjeżdżania czymś lekko przywaliłem, ale to jeszcze nie jest istotne.
Przy zjeździe z krawężnika przód dość mocno w niego przywalił, zgasiłem więc silnik, żeby sprawdzić czy czasem misa nie dostała.
Po sprawdzeniu wszystkiego próbuje odpalić, a tu spotkała mnie niemiła niespodzianka, ponieważ silnik na początku gasł, a potem nie chciał odpalić. Szybko domyśliłem się, że brakuje mu paliwa. Po konsultacjach telefonicznych z kuzynem-mechanikiem, okazało się, że problem tkwił w owym czujniku zderzeniowym. Zagłębiając się w temat po powrocie do domu, okazuje się, że czujnik ten odpowiada za załączanie poduszek powietrznych oraz napinaczy pasów - to, że odcina dopływ paliwa to sprawa drugorzędna. Z kumplem mieliśmy farta, że samochód był walony z przodu (tak to jest, jak się w Gnieźnie kupuje, sprowadzony, "bezwypadkowy", jeżdżony przez kobietę).
Za razem zastanawia mnie, czy tych poduszek po prostu nie ma (?). Czy problem tkwi w tym, że przerywa mi kostka pod fotelem kierowcy, w wyniku czego świeci się kontrolka SRS.
Od razu mam pytanie jak mogę sprawdzić, czy samochód te poduszki w ogóle ma? W tym wypadku akurat ich prawdopodobny brak był mi na rękę, ale jednak wolałbym się czuć bezpiecznie w roverku.
Natomiast przestrogą jest, aby uważać na krawężniki, dziury, wyboje, ponieważ można zarobić z poduszki w twarz, zupełnie bez powodu
Pozdrawiam
P.S. dodatkowo dodaje, gdzie czujnik się znajduje.
Otóż znajdziemy go po otworzeniu maski, mniej więcej na środku w poziomie, najbliżej kabiny pojazdu. Jeśli czujnik wyskoczy, należy go po prostu wdusić (usłyszymy wtedy charakterystyczne kliknięcie).
P.S. Jeśli temat wydaje się modom bez sensu, nie obrażę się, jeśli zostanie usunięty
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sie 29, 2010 03:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Elektronicznie nadzorowany czujnik umieszczony najczęściej tuż za pasem przednim (ale obecnie także w słupkach środkowych auta na potrzeby bocznych poduszek powietrznych), wykrywający gwałtowne opóźnienia ruchu pojazdu związane z kolizją. Wykrycie przez czujnik opóźnienia o wartości przekraczającej progową, zadaną przez konstruktorów, powoduje odpalenie poduszek powietrznych i napinaczy pasów bezpieczeństwa. W większości stosowanych dziś rozwiązań aktywacja czujnika zderzeniowego związana z odpaleniem airbagów oznacza też np. odcięcie dopływu paliwa do silnika.
Nie odpowiada za poduchy, bo nie raz sie robilo ludziom kawal i uderzalo w ten czujnik.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
w sumie dzisiaj też pytałem paru osób i potwierdziły, że to nie jest od poduch ale przynajmniej się czegoś dowiedziałem
Perez - to fajnie psikusy macie, widzę, że zapychanie rury wydechowej odeszło do lamusa
Pozdrawiam
Mogę się mylić ale z tego co wiem to kiedy świeci się kontrolka SRS to poduszka jest po prostu odłączona (tak jak by wyjąć bezpiecznik).
Jeśli kierownica jest cała to poducha powinna być . Chyba ciężko by było znaleźć sam środek kierownicy bez poduchy (nie wiem jak z pasażerem).
tzn z tą kontrolką srs to jest powszechny problem, polegający na przerywaniu styków na kostce pod siedzeniem kierowcy i u mnie też tak jest, bo jak się pomerda tą kostką to potrafi zgasnąć.
A ja przypadkiem znalazlem ten czujnik w 600, ale jakby mial sie wlaczyc to ja dziekuje, bo jest gleboko.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum