Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Jestem nowym szczesliwym posiadaczem roverka 75cdt.Niestety kupilem z kilkoma wadami i musze sie z nimi uporac dlatego mam kilka pytan. 1.Nie dziala mi pompa ABS.Szukam juz dosc dlugo i nie moge dostac.Nie dziala wentylator klimatyzacji.Tez problem z dostaniem.Moze ktos wie gdzie moge to kupic.2 Nie potrafie zaprogramowac pomiec fotela kierowcy.Probuje roznie i nie ma efektow a kiedy przytrzymam przez dluzszy czas odblokowanie na kluczyku fotel samoczynnie wraca do jednego polozenia tylko sobie znanego.Czy tak powinno byc? 3 najwazniejsze ile litrow i jaki olej najlepiej wlac do silnika bo chyba musze wymienic.Mam do tej pory5w30 ale mechanicy radza zalac 10w30.Co jaki czas trzeba wymienic przeplywomierz i do czego on sluzy.I jeszcze co jaki czas wymienic filtr odpowietrzenia skrzyni korbowej.Troche duzo ale meczy mnie to bo lubie dbac o swoje autko a niedlugo wakacje.Nie chcialbym stanac gdzies na drodze.Auto ma 190tys km
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Lis 23, 2010 13:46, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Pon Cze 01, 2009 21:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Co jaki czas trzeba wymienic przeplywomierz i do czego on sluzy.
aż się nie zepsuje Przepływomierz to czujnik przepływu powietrza umieszczony zaraz za filtrem powietrza. Na dobrą sprawę to filtr jest zakładany na przepływkę. Służy ona do mierzenia ilości pobieranego przez silnik powietrza w celu ustalenia odpowiedniej dawki paliwa. Psuje się na sasadzie że podaje złe info do kompa. Przeważnie jest to proces powolny i trudny do zauważenia (nie zawsze). Objawia się to spadkiem mocy silnika a czasami kopceniem. Najlepiej jest sprawdzić przepływkę odpinając ją (wtyczkę). Przeważnie różnica jest duża, samochód lepiej się zbiera, jest mocniejszy ale za to kopci
grota10 napisał/a:
najwazniejsze ile litrow i jaki olej najlepiej wlac do silnika
filtr powietrza, oleju i kabinowy. Nie zaszkodzi jak wymienisz także paliwa. Oleju wchodzi 6,75l wg. danych na stronie głównej ( ) zalecany jest 10W40 lub 15W40
grota10 napisał/a:
I jeszcze co jaki czas wymienic filtr odpowietrzenia skrzyni korbowej
co 50kkm wymienić należy wkład a co 100kkm wkład z obudową.
grota10 napisał/a:
Auto ma 190tys km
Czyli dopiero po dotarciu
[ Dodano: Pon Cze 01, 2009 22:38 ]
PS. popraw temat chyba, że chcesz aby temat był naznaczony na czerwono przez moderatorów
Dzieki za informacje.Czlowiek cale zycie sie uczy.Posprawdzam sobie przed urlopem .Mam problem z kupnem wentylatora do klimy.Moze ktos wie od kogo kupic? A co z fotelem> jak go zaprogramowac? za wszystkie informacje dzieki
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pią Cze 05, 2009 16:06
hehe chciałbym coś wiedzieć na ten tamat ale niestety nie mam się na czym uczyć gdyż fotele mam "manualne" Ale jak przytrzymasz przyciski 1, 2 lub 3 przez chwile to nie zapamiętuje ustawień
No wlasnie nie pamieta.Jak przytrzymam na kluczyku kilka sekund odblokowanie drzwi fotel zaczyna jezdzic ustawia sie do jakiegos poziomu i na koncu wydaje dzwiek ze niby oki.Ale nie moge go zaprogramowac tak jak chce
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 18:48
ale jak wygląda pok fotela? Nie masz tam przycisków 1, 2 i 3? Wg. mnie chodzi o to że np. Ty ustawiasz sobie fotel i przytrzymując 1 zaprogramujesz go w tych ustawieniach. Przyjdzie żona, ustawi dla siebie i zaprogramuje go na 2 a np. sąsiad ( ) na 3. W tym momencie Ty przychodzisz, wciskasz 1 i fotel sam się ustawia tak jak go saprogramowałeś. Nie wiem co do tego ma przycisk... (ale ja mówie, ja tego nie mam ale wydaje mi się że taka jest tego idea)
mam takie przyciski.M-1-2-3 Robie tak jak sugerujesz ale nic sie nie dzieje.Moze cos jest padniete albo jakos sposobem trzeba to robic.A na marginesie moze ktos wie gdzie mozna poczytac jakas lektore o cdt2litry.Jakas ksiazka z opisem moze w internecie.Mam to cacko krotko ale denerwuje sie bo nie moge go rozgryzc do konca.Najbardziej mnie wkurza ze nie moge nigdzie dostac wentylatora do klimy.Mam padniety
Wysłany: Pon Cze 08, 2009 19:46
grota10 napisał/a:
Najbardziej mnie wkurza ze nie moge nigdzie dostac wentylatora do klimy
bez takich, pierwszy lepszy z allegro http://www.allegro.pl/ite..._75_diesel.html Albo za krótko trzymasz przycisk albo spróbuj programować trzymając M i właśnie jeden z przycisków 1, 2, 3 Albo na początku M a potem chwile 1, 2 lub 3 Trzeba popróbować
Dam-Kam Dziś majdrowałem przy fotelu.może nie do końca jak piszesz.Nic z tego.Fotel lata jak na k........ majtki.Jeszcze spróbuje z wciśniętym przyciskiem M.
[ Dodano: Pon Cze 08, 2009 21:44 ]
Jak go rozkminie napewno napisze
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum