Wysłany: Sob Paź 17, 2009 09:55 [R220 SD 98r] układ chłodzenia schemat
Witam. Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiada może schemat układu chłodzenia w R 220 SD, ew potrzebuje iformacji czy nagrzewnica jest w małym czy dużym obiegu.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Paź 17, 2009 09:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zaciągnołem RAVE jeszcze raz i poszło, zgadzam się że przważnie nagrzewnica jest w małym obiegu i to jest logicznie uzasadnione, ale w R220 podpada mi jakby była w dużym bo zaczyna grzać dopiero jak sie poządnie silnik nagrzeje i ani chwili wcześniej. Muszę teraz poszperać w tym RAVE może coś rozjaśni, bo trochę za zimno już na takie sobie grzebanko pod maską
Podłączę się z pytaniem, bo widzę, że mowa o nagrzewaniu wnętrza samochodu.
Ja mam akurat 214Si z 96r.
Czy ja dobrze zrozumiałem, że po włączeniu wentylacji i przekręceniu na gorące powietrze powinienem mieć od razu ciepłe powietrze lecące z kratek?
U mnie tak nie jest i ciepłe leci dopiero po rozgrzaniu się silnika. Czyżby coś było nie tak?
Gdzie w dużym obiegu ? Nagrzewnica jest w małym a słabe grzanie to zapewne zwielu powodów choćby:
-mniejsza wydajnośc cieplna diesla
- wolniejszy obieg płynu w dieslu (z powodu mnieszego grzania nie potrzeba tak wydajnej pompy)
- Roverki mają zaworek na nagrzewnicy czyli gorące nie będzie wiało odrazu po przekręceniu z niebieskiego pola na czerwone ( jak to jest np w Vw gdzie płyn przez nagrzewnice idzie cały czas a pokrętło jedynei zmienia kierunek przepływu powietrza przez lub obok nagrzewnicy )
Spróbuj na postoju włączyć na ciepłe, i trzymając silnik na wysokich obrotach sprawdzić czy dmucha gorętszym powietrzem.
Po założeniu webasto zauważyłem ,ze wystarczy jak włącze je na dosłownie sekunde i wyłącze (tak aby załączyła się jedynie pompka wody bez reszty webasta) i odrazu w kabinie leci cieplejsze powietrze.
Ciepłym powietrzem dmucha dopiero jakiś czas po tym jak wskazówka tem. jest w połowie, a co do wydajności cieplnej diesla to zdecydowanie dziesle szybciej się nagrzewają. W moim też temperaturka szybko wzrasta, a potem sztywno w połowie skali. Wychodzi na to że dopiero po organoleptycznym zbadaniu układu dopiero się czegoś dowiem konkretnego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum