Jak zwykle "rzetelność dziennikarska" - żadnych szczegółów - paragrafu wpisanego na mandacie, rysunku sytuacji itp.
Sądząc z opisu facet nie miał zimówek, bo jeśli to był śnieg, który dało się wykopać skrobaczką, to nie wierzę, żeby na zimówkach nie dało się auta rozbujać - u mnie na całym osiedlu nie były odśnieżone parkingi, po 20-30 cm i jakoś bez żadnego problemu, bujając się góra 2-3 razy, dawałem radę i wjechać i wyjechać z miejsca postojowego i jechać dalej.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Dobra, ale mało praktyczna:
1. Dobry dyktafon to koszty
2. ZAWSZE trzeba mieć go w kieszeni, a mikrofon na kabelku przypięty do kurtki
Inna opcja - komórka:
1. Inny typ mikrofonu - z kieszeni tym bardziej słabo się nagrywa - jeszcze gorzej niż w przypadku profesjonalnego dyktafonu
2. Nieprosty sposób włączenia funkcji dyktafonu - policjanci na pewno zauważą, że go włączasz
I generalnie - kwestia przepisów dotyczących nagrywania - nie interesowałem się, ale wydaje mi się, że są dość mętne...
No chyba, że tak robisz, masz jakąś dobrą metodę i się podzielisz.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Wto Gru 28, 2010 12:26
Oczywiście chodziło mi o nagrywanie telefonem.
Nie miałem takich chorych jak dla mnie sytuacji, żeby musiał coś nagrywać więc nie powiem jak to zrobić.
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
Nie miałem takich chorych jak dla mnie sytuacji, żeby musiał coś nagrywać więc nie powiem jak to zrobić.
Tylko jak poznać, że sytuacja jest "chora" i jak wtedy zacząć nagrywać, tak, żeby policjanci się nie zorientowali?
Do tak, tak jak pisałem - jakoś takiego nagrania "z kieszeni" i tak będzie słaba, ale trzeba by potestować.
Podstawowa rada: nieprzyjmowanie mandatu, gdy nie jesteśmy pewni co do jego słuszności.
Zapłacić zawsze zdążymy.
To też nie do końca - nie przyjmować, jeśli chcemy walczyć albo przynajmniej przemyśleć, ale przemyśleć możemy chyba tylko przez 7 dni, bo potem, jeśli się nie walczy, to dopłaca się kolejne 80 zł "kosztów sądowych", a kara jest taka sama, bo, w praktyce, sąd "zatwierdza" mandat.
Zdaję sobie sprawę że zyskujemy czas do przemyślenia, ewentualnie do upewnienia się i dalszej "walki" w sądzie.
Przy pierwszym przesłuchaniu (na komendzie) możemy przyznać się do zarzucanego czynu. Wówczas sąd ukaże nas kwotą równą wartości mandatu, bez doliczania kosztów sądowych (ja tak miałem:().
Jeszcze kwestia ,ze gdy odmawiamy przyjęcia mandatu a policjanci nie będą do końca pewni czy mają rację wystawiając go ( jak w tym przypadku opisanym w gazecie - o ile faktycznie tak było) mogą odpuścić.
chudson, w 95% zawsze będą mieli rację, gdyż znajdzie się jakiś paragraf pod który można podpiąć.
W tym przypadku policjanci nie mogli wlepić mandatu za taką błahostkę jaką jest brak łopaty (to chyba oczywiste czemu) za brak opon zimowych również bo czy jest u nas w kraju obowiązek jazdy na oponach zimowych? Czy sytuacja ta spowodowała utrudnienia w ruchu? Spowodowała więc mandat w majestacie prawa się należy. Natomiast policja łamie pord 3x częściej niż ja. Ale im przecież wolno bo to są nadludzie. (Ze średnia w podstawówce 3.3). Swoją drogą kolegę kolegi kiedyś zatrzymał policjant z którym on się uczył kiedyś. Policjant chciał mu wlepić mandat za rzekomy brak pasów bezpieczeństwa. Sprawa trafiła do sądu i sąd powiedział że musi wierzyć policjantowi gdyż został on specjalnie wyselekcjonowany z narodu bla bla bla... na co ten kolega kolegi oznajmił że fajne mamy służby, wybierani najlepsi z najlepszych skoro owy milicjant siedział w podstawówce 2 lata w jednej klasie. Sprawę wygrał i nadczłowiek już się więcej do niego nie czepnie
_________________ 0-100 km/h - 8,25 sec!
'Nie pałuj gdy silnik Twój zimny jest'
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum