Witam, spsuło mi grzanie w lusterku od pasażera. Po wstępnych oględzinach doszedłem do wniosku, że zepsuta jest ta folia czy mata, która grzeje (prąd dochodzi do samego lusterka). Mam pytanie czy TAKI wkład będzie pasował ? I czy poza Allegro gdzieś jeszcze można taki wkład dostać ?
SPAMU¦
Wysłany: Nie Wrz 12, 2010 19:40 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Przy czym operacja wyciągnięcia szkla z wkładu nie jest prosta i wymaga podgrzania wkładu do wysokiej temperatury (aż zmięknie).
U mnie niestety nawet gotowanie nie pomogło i jedno szkło pękło.
Hmm, skontaktuję się jakoś z autorem aukcji i może jakieś dodatkowe fotki podeślą, a jak nie to będę próbował z samą matą.
"operacja wyciągnięcia szkla z wkładu nie jest prosta" tzn. że mata jest przyklejona do szkła i ciężko odchodzi czy szkło jest "mocno" osadzone w tej plastykowej obudowie ?
Szkło jest mocno osadzone w plastiku. Plastik (po tylu latach na zewnątrz) jest szytywny i łatwo sie nie poddaje. A przecież nie o to chodzi by coś połamać...
Jak juz wyciągniesz szklany wkład, sama operacja zmiany maty nie jest trudna.
Ale trzeba to jeszcze naturalnie włożyć z powrotem w plastik.
Troche kłopotów moze też sprawić demontaż lusterka (ja mam elektryczne i za każdym razem razem ze szkłem wychodzą mi plastikowe "śrubki/bolce" sterujące, które niełatwo potem przełożyć przez gumowe osłonki). Ja niestety swoje osłonki nieco uszkodziłem przy wkładaniu.
I samo włożenie wkładu w końcowej fazie ("nadzianie" lusterka na 3 "kulki" - jedną główną i dwie sterujace) - wymaga to troche siły i można przy tym połamać lusterko (naciska sie na szkło).
Także praktycznie na każdym kroku przeszkadzajka. Ani łatwo sie tego nie rozbiera, ani nie składa. Ale jest to wykonalne (i w porównaniu z własnoręcznymi naprawami silnika pewnie "łatwiutkie").
Wkład już wyciągałem i wkładałem bo sprawdzałem czy prąd dochodzi więc mniej więcej wiem o co chodzi
"ze szkłem wychodzą mi plastikowe "śrubki/bolce" sterujące, które niełatwo potem przełożyć przez gumowe osłonki" to prawda tak samo miałem
Dzięki za dodakowe info.
ostatnio przerabiałem wymianę całego wkładu, demontaż był jak na pierwszy raz troszkę skomplikowany, bo wyjść wkład nie chciał, ale go wyjąłem. Potem przyszła kolej na zastanawianie się co z tymi niebieskimi gumami zrobić...w końcu je wywaliłem. Wkład kupiłem na allegro asferyczny (z wiekszą kulką na końcu)i muszę powiedzieć, że jest lepszy niż oryginał i bardzo ładnie się wpasował w oryginalny plastik. Od gościa o ksywce kowacz3
Oczywiście poprzedni wkład pękł przy próbie wyciągnięcia, ale liczyłem się z tym :)Jedynie musiałem kupić nowe konektory i zarobić końcówki, ale to była szybka robota, koszulki termo kurczliwe, nożyczki, zapalniczka i zęby ( do zdjęcia izolacji ). Grzeje bardzo dobrze i od kierowcy też wezmę wymienię i też kupię u niego.
Dwie maty zamówione z linku podanego przez Robert_. Mam nadzieję, że nic mi się nie połamie przy demontażu i ponownym montażu
Plusiki dla uczestników dyskusji
[ Dodano: Czw Wrz 16, 2010 18:46 ]
No i wymieniona mata. Plastik suszarką potraktowany- zmiękł i szkło jakoś wysunąłem. Starą matę odkleiłem i przykleiłem nową po czym bez problemu wsunąłem z powrotem w plastik. Z montażem wkładu nie było większego problemu - jedynie końcówki konektorków trzeba było trochę pozaginać bo były mniejsze i luz miały. Całkowity koszt operacji 8 pln mata + 6 polecony za przesyłkę = razem 14 pln Obyło się bez strat - nie licząc bąbla na kciuku bo za mocno suszarką przygrzałem i w ferworze walki nie poczułem
Mam rozumieć, że muszę przygrzać plastykową obudowę lusterka??
Dokładnie o to chodzi. Bez podgrzania plastyk może się połamać albo wydłubując na siłę możesz zbić lustro. Odpowiednie podgrzanie bardzo dobrze zdaje egzamin
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum