Wysłany: Pon Lis 01, 2010 20:43 [r420 Si Lux '97] masa w pasie przednim
Czy to normalne, że jak odkręcam masę od pasa przedniego to iskrzy, a jak ją odkręcę to zaczyna piszczeć alternator, silnik krokowy sobie "popyka", pykną przekaźniki, a na desce rozdzielczej zapalą mi się te same lampki co po przekręceniu kluczyka w stacyjce w pozycję 2?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 01, 2010 20:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Skoro odcinasz masę komputerowi i całemu nadwoziu to opisane objawy są bardzo normalne.
Zapamiętaj objawy - jak poleci masa to będziesz wiedział gdzie szukać
_________________ -Nigdy nie rozmawiaj z idiotą.
Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.-
Ale to tylko jedna z wielu mas przykręconych do nadwozia - patrz rysunek. Czy jej odkręcenie może wywołać aż taki efekt? Czy jeszcze coś może powodować taki efekt?
Każda masa jest ważna
O tym jak bardzo przekonałem się znajdując 3 różne masy niedokręcone w samochodzie.
Przykręciłem jedną, ustąpiły jedne objawy. Przykręciłem drugą kolejne zniknęły. Ale wciąż jeszcze zachowanie systemu na pokładzie samochodu było nie takie jak powinno. Dopiero po znalezieniu trzeciej, schowanej głęboko masie, która dyndała sobie na śrubce opanowałem ten badziew
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Ale to tylko jedna z wielu mas przykręconych do nadwozia
Nie do końca.... Z aku wychodzą 2 masy: nadwozie E3 i silnik a dokładniej rozrusznik.
Jeżeli odkręcisz masę na przednim pasie to zaczynają się szopki.
To o czym wspomniał Marek to inne punkty gdzie instalacja ma kontakt z nadwoziem lecz nie jest to kierunek kable => nadwozie lecz nadwozie => kable.
Bez masy na przednim pasie inne punkty masy nie działają bo masa nie jest podawana ze źródła - akumulatora.
_________________ -Nigdy nie rozmawiaj z idiotą.
Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.-
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum