Wysłany: Sro Sty 12, 2011 02:30 [R75] Kontrolka od płynu do spryskiwaczy
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1999
Witam serdecznie!
Jestem świeżym właścicielem roverka 75 i bardzo bym was prosił o kilka porad.
Przede wszystkim chodzi mi o kontrolkę od płynu do spryskiwaczy, tzn zbiornik jest pełny natomiast na wyświetlaczy wciąż świeci mi się kontrolka niskiego poziomu płynu. Domyślam się że przyczyną może tu być czujnik (jeżeli się mylę to proszę o podpowiedź ), tak więc prosiłbym o radę jak to naprawić.
Dwa kolejne problemu z którymi muszę się uporać to linka od otwierania maski oraz linka hamulca ręcznego. Czy robić to samemu (jeżeli tak to prosiłbym o jakieś instrukcje ) czy lepiej pojechać z tym do mechanika?
Z góry dziękuje wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam, Seba
Ostatnio zmieniony przez seabass Sro Sty 12, 2011 11:58, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 02:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
znajdź na forum mój temat jak wyjmać zbiornik. w jego dolnej części jest kostka i czujnik. odpinasz dolny trójkąt miedzy dużą osłoną silnika a zderzakiem i masz kostkę od dołu wpiętą w zbiornik. wypinasz ją, przekręcasz o 90 czujnik i wysuwasz w dół.
To jest taki długi szklany pizdryczek, może się zbił albo co. U mnie balem się ze nie działa bo mi wypadł na podłogę przy demontowaniu zbiornika, ale jednak twarda sztuka nadal chodzi dobrze.
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Sro Sty 12, 2011 16:49
ten czujnik nie może sie popsuć, z wyjątkiem uszkodzeń mechanicznych,to najzwyklejszy kontaktron za 3zł a w zbiorniku magnes,u mnie też nie działa kontrolka ale wina leży gdzieś w instalacji...:(
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
dzieju, wtyczka w kiepawym stanie, ale coś mi się ten twój czujnik nie podoba, mój był jakiś taki albo szklany albo chromowany, bo błyszczał jak psu jajca i nie odstawało nic jak u ciebie. czujnik tez masz chyba cos nie halo.
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Czw Sty 13, 2011 18:15
to weź go sprawdź... podłącz przez niego diode led albo małą żarówke do baterii i zbliż do niego magnes bo jeśli nie jest stłuczony ani odlutowany to napewno działa:)
[ Dodano: Czw Sty 13, 2011 18:15 ]
i co najważniejsze, sprawdź czy kontrolka zaświeci,przy wymianie wtyczki zewrzyj kabelki i zobacz czy świeci:)
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Witam serdecznie!
Jestem świeżym właścicielem roverka 75 i bardzo bym was prosił o kilka porad.
Przede wszystkim chodzi mi o kontrolkę od płynu do spryskiwaczy, tzn zbiornik jest pełny natomiast na wyświetlaczy wciąż świeci mi się kontrolka niskiego poziomu płynu. Domyślam się że przyczyną może tu być czujnik (jeżeli się mylę to proszę o podpowiedź ), tak więc prosiłbym o radę jak to naprawić.
Dwa kolejne problemu z którymi muszę się uporać to linka od otwierania maski oraz linka hamulca ręcznego. Czy robić to samemu (jeżeli tak to prosiłbym o jakieś instrukcje ) czy lepiej pojechać z tym do mechanika?
Z góry dziękuje wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam, Seba
Jak chcesz moge ci wyslac moj stary czujnik sam czujnik jest sprawny tylko zjadlo polaczenie wiec mozesz przelutowac ten szklany stycznik ona ma metalowe koncowki i zaoszczedzisz jakies 50zl. wysle za free jak chcesz .
ten metalowy styczek to kontaktron, dostępny w każdym sklepie elektronicznym za 50gr. Naprawa czujnika to prosta robota - chociaż ja już jeżdżę z zepsutym z pol roku
ten metalowy styczek to kontaktron, dostępny w każdym sklepie elektronicznym za 50gr. Naprawa czujnika to prosta robota - chociaż ja już jeżdżę z zepsutym z pol roku
naprawa/nienaprawa... u mnie przeżarło jedną z odnóg w takim miejscu że ni jak się tam dolutować. Trzeba wymienić całość.
Pytanie, piszesz że od pół roku jeździsz z zepsutym, czy działają normalnie Ci spryskiwacze ? u siebie uszkodzony czujnik znalazlem poszukując usterki niedziałających spryskiwaczy, mam rozumieć że to nie to ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum