Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2003
Witam,
wczoraj Roverek sprawił mi niemiła niespodziankę. Po nocnym postoju nie chce odpalić Nie wiem co może być tego przyczyną, bo przecież od paru dni mrozów nie doświadczamy, a do tej pory zawsze odpalał niezależnie od temperatury i długości postoju...Akumulator wymieniony 3miesiące temu i kręci bez zarzutu.Wyczytałem na forum, że w takiej sytuacji najlepiej zacząć od sprawdzenia filtru paliwa,ale olej i wszystkie filtry były wymienione 1500km temu.Możliwe żeby po tak krótkim okresie eksploatacji nawalił?Samochód zawsze tankuje na tej samej stacji Ultimate ON i aktualnie jest nieco ponad pół zbiornika.Oczywiście zacznę od sprawdzenia filtra, ale prosiłbym także o wasze sugestie co jeszcze może być przyczyną tego, że auto nie chce odpalić.
Z góry dziękuję za wszystkie sugestie
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sty 17, 2011 20:24 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Wto Sty 18, 2011 00:18
Ciufa, ale kolega już ma poprawiony przez Bosch'a bubel i ma mocniejszy tranzystor w pompie Ja bym sprawdził wiązkę pompy, może gdzieś brak styku w kostce pompy, kostkę od wtrysku sterującego- od tego bym zaczął.
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Wto Sty 18, 2011 13:49
A test z wpsikaniem plaka już robiony bo sugerowałbym zrobić... Jak pompa padnięta to chipcar.pl, albo jak jugol kiedyś sugerował zakupić z anglika z potwierdzonym małym przebiegiem.
Na razie niestety nic nie wiem. Samochód wczoraj późnym popołudniem wstawiłem do warsztatu i czekam na telefon z diagnozą.Jak tylko będę coś wiedział to oczywiście dam znać
Też mam taką nadzieję, bo od wymiany silnika (w niecałe dwa tygodnie po zakupie) samochód spisywał się bez zarzutów i nie jest mi w smak kolejny niemały wydatek...
[ Dodano: Pią Sty 21, 2011 23:22 ]
W dniu dzisiejszym odebrałem samochód z warsztatu. Całe szczęście pompa okazała się całkowicie zdrowa Panowie w warsztacie początkowo nie mogli zlokalizować usterki, gdyż po moich zapewnieniach, że akumulator był wymieniany 4 miesiące temu wykluczyli go z grona podejrzanych i zajęli się diagnostyką elektroniki silnika.Gdy okazało się, że wszystko jest w porządku zaczęli drapać się niepewnie po głowie i w końcu, któregoś tknęło żeby jednak sprawdzić akumulator.Po wyjęciu go z auta okazało się, że jest on...dziurawy od spodu!!Z podstawy akumulatora wystawała przydługa śruba...Tak, więc skończyło się na wymianie akumulatora(drugi raz w ciągu 4 miesięcy!!) i lekkiej modyfikacji podstawki dla aku.
Ciesze się, że powód niemożności odpalenia okazał się tak prozaiczny i na dzień dzisiejszy nie czeka mnie regeneracja pompy.Jedyny minus jest taki, że nie mogę zareklamować prawie nowego aku(usterka mechaniczna),więc jestem prawie 400zł stratny przez głupią, wystającą śrubę.
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Sob Sty 22, 2011 13:54
Verneur napisał/a:
Jedyny minus jest taki, że nie mogę zareklamować prawie nowego aku(usterka mechaniczna),więc jestem prawie 400zł stratny przez głupią, wystającą śrubę.
Regeneracja pomy to około 1200 więc nie narzekaj . Pozdrowienia.
Verneur, Jednego nie rozumiem ze jak wykluczyłeś aku na samym początku to jaki cudem rozrusznik kręcił
Ja też szczerze mówiąc nie mogłem początkowo przyjąć do wiadomości, że winny był akumulator, który przecież kręcił bardzo ładnie. Co by to nie było dziura w aku zaprezentowana przez mechanika w warsztacie była pokaźnych rozmiarów, a ja na pytanie "Kto był taki mądry i przykręcił podstawę na 2razy za długą śrubę" robiłem wielkie oczy . Nie wiem jak mogłem jej wcześniej nie zauważyć.Dzisiaj rano odpalałem samochód po 18 godzinach postoju i odpalił na dotyk, więc na dzień dzisiejszy wszystko gra
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum