Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2002
Witam.
Mam takie pytanko do ZNAWCÓW .
Dzisiaj byłem swoim Roverkiem wymienić olej w skrzyni automatycznej . Absolutnie nic się z nią nie działo ,poprostu tak profilaktycznie. Dodam ,że był to "serwis" tylko od automatów , a mechanik ,który robił wymianę moim zdaniem znał się na rzeczy (powiedział bym profesjonalista) .
Natomiast co mnie zdziwiło i zaniepokoiło to to , że zalali mi skrzynię olejem Mobil - Esso ( taki żółty) . Z tego co wyczytałem na naszym forum to powinien być inny olej. W w/w serwisie stwierdzili ,że wymieniany olej jest "idealny" to tej skrzyni - oświadczyli ,iż bardzo dobrze znają skrzynie Jatco itd.
Czy ktoś z was ma jakieś poglądy na ten temat.
Ostatnio zmieniony przez apples Pon Lip 18, 2011 11:20, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lut 04, 2011 18:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
zółty = VW JATCO co jest całkiem inną skrzynia . Dla roverkowej tylko orginał.
No to co teraz zrobić - znów wymieniać. Skrzynia jak na razie chodzi ok ,może nawet trochę delikatniej i jakby szybciej biegi zmienia ( ale przejechałem dopiero ze 100 km ) .
Ewentualnie czym grozi jazda na "tym" oleju.
Wysłany: Sob Lut 05, 2011 17:17
skuti napisał/a:
zalali mi skrzynię olejem Mobil - Esso
tzn. wymienili metodą dynamiczną całe 8 litrów , czy tylko wlali 4 l innego oleju po spuszczeniu części starego i teraz jest mieszanka oryginalnego i Mobil-Esso ?. A może wcześniej już był wlany żółty Mobil.
Całego nie zmieniali , dolali to co spuścili czyli ok. 4 l . Wcześniejszy olej był jeszcze fabryczny - stwierdzili ,że ze skrzynią na pewno nic wcześniej nie było robione (od nowości) - że niby śruby oryginalnie "zaplombowane" itp.
[ Dodano: Nie Lut 06, 2011 13:24 ]
acha - olej który spuścili też był koloru żółtego ,tzn. ciemno pomarańczowy - bo przepracowany - autko ma naśmigane 170 000 km.
[ Dodano: Wto Lut 08, 2011 18:34 ]
Jeszcze raz podnoszę temat - Jak ktoś ma pogląd w tej sprawie to dajcie swoje sugestie , jeż nie wiem co teraz robić .
[ Dodano: Czw Lut 24, 2011 18:16 ]
Dalej nikt nic nie wie z tym olejem ?
Prawda jest taka, że w takim serwisie mają kilka rodzajów najtańszych (ale sprawdzonych i firmowych) olejów z rozróżnieniem na mineralne syntetyczne itp i nalewają wg zaleceń producentów skrzyni biegów (nie samochodów). Nierzadko jest tak, że producent skrzyni zaleca lać olej na przykład dexron III, a już producent samochodu zaleca lać olej przykładowo BMW bla bla bla który kosztuje kilka razy więcej od zwykłego dexron III, a różni się od niego co najwyżej barwą.
Znam to z autopsji.
Aha, Mobil ATF 220 i 320 oraz Elfmatic G3 i D2 są najbardziej popularne, bo są najtańsze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum