Wysłany: Nie Wrz 29, 2013 13:42 [Rover 420 d 2.0 TD] Pomoc w kilku kwestiach.
Typ: TD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam,
Wczoraj zakupiłem Rovera 420D 2.0 Td 86km. Jeżeli chodzi o blachy mojego nowego autka to wyglądają bardzo dobrze, ale jak to jest z tanimi autkami jest trochę do zrobienia i chciałbym poradzić się bardziej doświadczonych majserkowiczów roverowych.
Tak więc moje pytania wypiszę w punktach, i postaram się opisać jak najdokładniej i najczytelniej usterkę(wadę), którą posiada mój Rover.
1. Kiedy jadę powyżej 40km/h słychać przewiewy przy drzwiach pasażera z przodu, zaś przy kierowcy wieje od szyby. Jeżeli chodzi o kierowcy stronę to może być po prostu uszczelka lub opadająca szyba, a co do pasażera to nie mam najmniejszego pojęcia.
2. Z tego co wyczytałem, silniki 2.0Td to dosyć spokojne bestie, oszczędne, mało zrywne i ciche. Więc skąd bierze się bujanie całym autem? Zauważyłem to dopiero dzisiaj, aż pasażer buja się przód/tył.
3. Chciałbym dowiedzieć się również na temat wymiany części, np obić drzwi, foteli, tylnej kanapy. Czy wnętrze będzie pasować od Hondy 96-00 VI generacji. Mianowicie chodzi o Hondoskie fotele bo są one o wiele wygodniejsze.
4. Chodzi o immobilizer, jest to mały dziadowski pilot któremu wypadają guziki ...
chciałbym dostać namiar gdzie mogę wysłać mój immobilizer z kluczykiem, aby został dorobiony kluczych razem z immobilizerem ale na kluczyku, np. jak ma Mondeo MK3. No i problem z tym pilotem jest też taki, że kiedy włożę nową baterię PHILIPS CR2032 3V to pilot przestaje działać, a jak zmienię na starą to działa;/
5. Co polecacie do podklejenia podsufitki która opadła ? Zrobić to na te specjalne korki czy może lepiej sprawdzi się klej do podsufitki.
6. Jak wyciszyć skutecznie ten model, jest w nim dosyć głośno szczególnie na dziurach.
7. Oświetlenie zegarów, i deski rozdzielczej. Jak wymienić żarówki w desce i ściągnąć zegary.
Co powinienem sprawdzić w Roverze, gdy już go zakupiłem. Czy są jakieś filtry które najlepiej wymienić. Jest to mój pierwszy Diesel. Przesiadłem się z Hondy Civic 5d VI generacji.
Pozdrawiam
SPAMU¦
Wysłany: Nie Wrz 29, 2013 13:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Nie Wrz 29, 2013 17:32 Re: [Rover 420 d 2.0 TD] Pomoc w kilku kwestiach.
1. Kiedy jadę powyżej 40km/h słychać przewiewy przy drzwiach pasażera z przodu, zaś przy kierowcy wieje od szyby. Jeżeli chodzi o kierowcy stronę to może być po prostu uszczelka lub opadająca szyba, a co do pasażera to nie mam najmniejszego pojęcia.
Uszczelki.
2. Z tego co wyczytałem, silniki 2.0Td to dosyć spokojne bestie, oszczędne, mało zrywne i ciche. Więc skąd bierze się bujanie całym autem? Zauważyłem to dopiero dzisiaj, aż pasażer buja się przód/tył.
Poduszki silnika/skrzyni biegów (w sumie są 3)
4. Chodzi o immobilizer, jest to mały dziadowski pilot któremu wypadają guziki ...
chciałbym dostać namiar gdzie mogę wysłać mój immobilizer z kluczykiem, aby został dorobiony kluczych razem z immobilizerem ale na kluczyku, np. jak ma Mondeo MK3. No i problem z tym pilotem jest też taki, że kiedy włożę nową baterię PHILIPS CR2032 3V to pilot przestaje działać, a jak zmienię na starą to działa;/
Kup zestaw naprawczy do pilota albo całego pilota tylko wtedy trzeba go zakodować. Powinieneś mieć dwa kluczyki i dwa piloty.
5. Co polecacie do podklejenia podsufitki która opadła ? Zrobić to na te specjalne korki czy może lepiej sprawdzi się klej do podsufitki.
Można podkleić klejem tapicerskim albo dać zarobić tapicerowi.
6. Jak wyciszyć skutecznie ten model, jest w nim dosyć głośno szczególnie na dziurach.
Zerknij do działu tuning.
7. Oświetlenie zegarów, i deski rozdzielczej. Jak wymienić żarówki w desce i ściągnąć zegary.
Dział tuning albo techniczny faq na roverki.pl
8. Co powinienem sprawdzić w Roverze, gdy już go zakupiłem. Czy są jakieś filtry które najlepiej wymienić. Jest to mój pierwszy Diesel. Przesiadłem się z Hondy Civic 5d VI generacji.
Filtr paliwa obowiązkowo przed zimą, tak samo filtr kabinowy, filtr powietrza jeśli jeszcze go nie wymieniłeś, filtr oleju razem z wymianą oleju.
Mam pytanie, zauważyłem że mój rover słabo grzeje, w sensie po rozgrzaniu silnika nie leci gorące powietrze tylko letnie. Czy jest to spowodowane zabrudzeniem jakiegoś układu czy coś ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum