Wysłany: Sob Mar 26, 2011 19:46 [R200, 1.4 16V 1999] Przesuwanie siedzenia kierowcy.
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1999
Witam.
Mam trochę nietypowy problem z siedzeniem kierowcy. A konkretnie z mechanizmem pozwalającym na jego przesuwanie. Z góry przepraszam za nieco chaotycznie napisanego posta, ale spróbuję opisać problem najlepiej jak potrafię.
Otóż - aby przesunąć fotel należy pociągnąć za dźwignię znajdującą się z lewej strony fotela (auto to wersja angielska). Pociągnięcie za dźwignię przekręca uchwyt pod fotelem, przekręcający się uchwyt ciągnie za drut biegnący pod fotelem (w poprzek), a drut ciągnie za uchwyt odblokowujący przesuwanie siedzenia...
Drut biegnący pod siedzeniem, tkwi jednym końcem w otworze w uchwycie który obraca się kiedy pociągniemy za dźwignię. Koniec tegoż drutu, jest zagięty pod kątem 90 stopni, i zabezpieczony przed wyskakiwaniem z otworu, małym plastikowym elementem. Niestety któregoś dnia, tenże element który jak dotąd bez szemrania wykonywał swoją pracę, wyrobił się lub złamał, wyskoczył z otworu w którym tkwił przez ostatnie 10 lat i - jak to mówią - diabli go wzięli... Teraz nie mogę przesunąć siedzenia, ponieważ przy pociągnięciu za dźwignię, drut od razu wyskakuje z otworu...
Próbowałem znaleźć tenże element (blokadę? nie wiem nawet jak to się powinno nazywać) na Ebayu, i w sklepach oferujących części samochodowe. Niestety - nie znam nawet jego polskiej nazwy, nie mówiąc już o angielskiej. Sprawdzałem - nie ma tego nawet w Rave...
Byłbym wdzięczny za pomoc w określeniu jak to diabelstwo się nazywa i - ewentualnie - jak toto zastąpić. Myślałem już o połączeniu dwóch uchwytów za pomocą stalowej linki lub czegoś podobnego...
Pozdrawiam i dziękuję z góry...
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 26, 2011 19:46 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum