Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Sty 2011 Posty: 106 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 23:03 [R416 Tourer] Klimatyzacja i brak skraplającej się wody
Typ: SLi Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Witam, od czasu upałów jeżdżę z włączoną klimatyzacją. Z własnych doświadczeń z innymi autami wiedziałem, że normalnym było zauważyć plamę od skraplającej się wody na ziemi. Tymczasem w Roverku tego nie ma. Czy jest to normalny objaw, czy coś jest nie halo?
SPAMU¦
Wysłany: Nie Cze 05, 2011 23:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zobacz gdzie od strony silnika wchodzą przewody z klimatyzacji, na tej wysokości od strony kabiny masz parownik pod parownikiem w części obudowy jest odwodnienie prowadzące rurką gumowa pod auto
witam chce wyjąć u siebie parownik (ROVER 216 coupe), mam go ukrytego pod schowkiem, od tyłu wchodzą do niego dwa wężę, jak je odpiąć ? czy trzeba spuszczać jakoś ciecz roboczą klimatyzacji ? czy jest moze jakis zaworek ktory trzeba zakrecic zeby nic nie wyleciało ?
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Czw Lip 28, 2011 20:48
mlody975, nie ma takowego zaworka. Czynnik chłodniczy można odessać w serwisie klimatyzacji inaczej jak odkręcisz rurki gaz ucieknie do atmosfery i po nim.
Wyjęcie parownika też nie jest prostą sprawą - trzeba praktycznie zdemontować prawie całą deskę aby go wyjąć.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
wiem ze nie bedzie latwo.. teraz mam praktycznie całe auto rozebrane, została praktycznie deska i fotel kierowcy.. gdzies pod deską z prawej strony wchodzi mi woda do kabiny, ale nie mam dostepu do tego miejsca, dlatego chciałem wyjac parownik i ten wiatrak/silnik klimy.. nie załoze wykladziny dopóki nie znajde dziury, bo nie chce zeby mi zgniła ta szmata i kombinuje jak tam podejsc. schowek wyciagnąłem ale na dalszej drodze do dziury stoi parownik... nawet sciagnąłem nadkole, ale i tak nie ma dostepu od zewnątrz...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum