Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 18:53 [R220] dławi się zaraz po zmianie biegu
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam
czytałem kilka postów na ten temat i nie jestem pewien co może być powodem usterki mojego Roverka. Od niedawna mój Roverek 200 2.0 sdi zaczął nie reagować na wciśnięcie pedału gazu zazwyczaj zaraz po redukcji czy to na wyższy czy to na niższy bieg. Po prostu jak wcisnę gaz to nie jedzie i zaczyna szarpać i skakać, całe sprzęgło wymieniłem miesiąc temu bo sprężynka pękła i je zablokowała ale o tego typu problemach już chyba słyszeliście, czytałem także o czujniku hamulca ale niestety żaden z opisywanych objawów nie wystepuje poza brakiem reakcji na gaz po redukcji biegów 1,2 i trzeciego. Odpaliłem auto i wcisnąłem gaz i silnik wkręca się normalnie i obrotomierz idzie do góry, a światła stopu świecą. Zauważyłem także tak jakby chwilowe przerwy w dopływie paliwa na 4 i 5 biegu.
Proszę o pomoc bo wkurza mnie to okropnie.
Ostatnio zmieniony przez szoso Czw Kwi 07, 2011 08:21, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Kwi 05, 2011 18:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Najpierw to Ty sprawdź czy są błędy na kompie a później przyjrzyj się czy kable wiązki są całe między silnikiem a chłodnicą, sprawdź też czy nie masz pourywanych kabli od 2 czujników na górze chłodnicy.
ja miałem u siebie ten sam problem, okazało się, że padła wiązka.
Jak zdejmiesz pokrywę tą plastikową to idzie od potencjometru gazu nie wiem tylko gdzie bo u mnie pęknięcie pojawiło się na samym początku tej wiązki.
Nie ma z tym dużo roboty, przygotuj sobie nowy pancerz najlepiej taki plastikowy żeby już nic nie miało możliwości przecięcia kabli.
_________________ Czasami piszę z telefonu, wybaczcie mi wtedy brak PL znaków:)
Jak dasz rade podjedz gdzies na kompa... tam powinno ci pokazac co jest nie tak... ja mialem podobnie tylko mi jeszcze wirowaly obroty na jalowym... ruszam daje 1 ok wrzucam 2 gaz a ten jak by nie mial paliwa... albo z 2 na 3 identycznie taki zawias i po chwili wracalo do normy.... zostal podpiety pod kompa... 15 sekund i wyszlo ze sonda lambda.... za slaby przeskok cykli byl... wykrecilem stara , wkrecilem nowa i jak nowonarodzony... komputer prawde ci powie....
Jak dasz rade podjedz gdzies na kompa... tam powinno ci pokazac co jest nie tak... ja mialem podobnie tylko mi jeszcze wirowaly obroty na jalowym... ruszam daje 1 ok wrzucam 2 gaz a ten jak by nie mial paliwa... albo z 2 na 3 identycznie taki zawias i po chwili wracalo do normy.... zostal podpiety pod kompa... 15 sekund i wyszlo ze sonda lambda.... za slaby przeskok cykli byl... wykrecilem stara , wkrecilem nowa i jak nowonarodzony... komputer prawde ci powie....
Temat dotyczy R220 SDI i tam nie musi podłączać się pod żadnego kompa bo błedy może sobie sam sprawdzić..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum