Wysłany: Wto Lut 22, 2011 13:21 [R416] Stuki w tylnym zawieszeniu, jakie elementy wymienić?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Siemka.
Mam pewne pytanie. Otóż na poprzecznych nierównościach w sumie od dłuższego czasu występują denerwujące, dosyć głośne, nieprzyjemne stuki w tylnym zawieszeniu. Początkowo myślałem, że tłuką mi się wszystkie pierdoły, które wożę we wnęce na koło zapasowe. Jednak po wyjęciu wszystkiego stuki nadal występują. Pomyślałem, że to amortyzatory. Znowu ślepa uliczka, na przglądzie każdy amor pokazał 70% +/-3% sprawności, żadnych innych niepokojących objawów. Diagnosta mówi, żeby się nie przejmować. Czy te stuki może mimo wszystko powodować ewentualny luz na amortyzatorze, a może wyrobiły się zwyczajnie tuleje, poduszki, podpory? Ciągnąc dalej, jakie są elementy zawieszenia, które ulegają zużyciu, myślę tu o elementach metalowo-gumowych, łącznikach. Czy oprócz cukierów i podpór stabilizatora jest tam coś jeszcze?
Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lut 22, 2011 13:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
U mnie z tyłu stukała sprężyna tzn. poduszka pomiędzy sprężyną a miseczką była wyrobiona i się przesuwała co powodowało głośne stukanie metalu o metal.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Odnośnie sprężyn to raz na jakiś czas, szczególnie na zakręcie występuje dźwięk jakby odbijającej sprężyny, jednak tym się nie przejmuję, bo za niedługo planuję wrzucić progresywne H&R'y, jak u Ciebie, może wtedy będzie wsio ok, póki co trzeba pozbyć się niemiłych odgłosów...
W tylnym wahaczu masz przegub sercowym po pewnym czasie ulega zniszczeniu. Miałem z nim problemy w hondzie concerto. Sprawdź może to samo. Pozdrawiam Zbyszek.
U mnie z tyłu stukała sprężyna tzn. poduszka pomiędzy sprężyną a miseczką była wyrobiona i się przesuwała co powodowało głośne stukanie metalu o metal.
Rozumiem że chodzi ci o poduszkę amortyzatora.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie.
Jest to u Tomiego w sklepiku. Szkoda że nie było jak ja się z tym bawiłem. Nazywa się to fachowo izolator górny sprężyny tylnej.
http://www.tomateam.pl/sk...ieszenie&c=1404
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum