Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 12:25 [R214 Si 96r] Wskaznik temp. cieczy
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1996
Witam! Tak jak w temacie mam problem z tym właśnie wskaźnikiem. Od wczoraj wskazówka w ogóle się nie podnosi... Gdzie może tkwić przyczyna? I ewentualnie co, gdzie i jak sprawdzić. Z góry dzięki za odp. pozdrawiam, wlodi!
SPAMU¦
Wysłany: Nie Kwi 10, 2011 12:25 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
I nie ma znaczenia czy sprawdze na cieplym czy zimnym silniku? (sory za moze glupie pytania, ale z elektryka/elektronika nie mialem raczej doczynienia)
czujnik jest od spodu to jest ten 1pinowy . żeby sprawdzić czy poszedł Ci czujnik wyjmij wtyczke z tego czujnika i zrób zworke ( weż kabelek jeden koniec włóż w pin a drugiim końcem dotknij do metalu ) ale tylko doslownie na ulamek sekundy i w tym momencie wskazówka powinna skoczyc w góre (ja musialem tak ze 3 razy dotykać zeby sie ruszyla) mam nadzieje ze zrozumiale jest ze potrzebna Ci bedzie druga osoba która bedzie obserwowała wskazówke, jesli wskazówka skoczy tzn ze czujnik do wymiany koszt chyba jak sie nie myle ok.40zł
W porządku, nie unos się tak. Widocznie nie zauważyłem... A tutaj cały problem tkwił w wyrwanym przewodzie. Odpiąłem od czujnika, polutowalem i chodzi jak złoto Dzieki za pomoc, pozdrawiam!
Jak wiadomo wskazówka w roverze nie dochodzi do polowy równo tylko zatrzymuje sie trochę poniżej polowy. Dziś było b ciepło i po około 1h jedzie w mieście zauważyłem ze wskazówka wskoczyła równo na środek, przyznam szczerze ze od 3 lat pierwszy raz coś takiego zaobserwowałem i nie wiem czy powinienem się tym martwic jakoś czy to normalne przy takim upale jak dziś akurat.
Jak wiadomo wskazówka w roverze nie dochodzi do polowy równo tylko zatrzymuje sie trochę poniżej polowy. Dziś było b ciepło i po około 1h jedzie w mieście zauważyłem ze wskazówka wskoczyła równo na środek, przyznam szczerze ze od 3 lat pierwszy raz coś takiego zaobserwowałem i nie wiem czy powinienem się tym martwic jakoś czy to normalne przy takim upale jak dziś akurat.
sprawdź czy pierwszy bieg wentylatora Ci chodzi, mi jak łapie delikatnie temperature wyższą (chodź nie widać tego na wskaźniku bo jest pewnie za mała aby się ruszył) to odrazu załącza się pierwszy bieg
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Czyli ze ustawiony masz wentylator na 0 a i tak leci zimne powietrze jakby był na 1?
Nie zwróciłem na to uwagi nawet, większość czasu miałem włączony na 1, trochę tez na 2
asgard88, wentylator chłodnicy ma dwa biegi, jeśli temperatura wzrośnie nieznacznie że nie widać tego na wskaźniku załącza się pierwszy bieg (wentylator kręci się powoli) a jeśli temperatura dalej wzrośnie o kilka stopni włącza się 2 bieg, gdzie wentylator chłodnicy zaczyna zasuwać bardzo szybko
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Widze poruszyliście nurtujący mnie od jakiegoś czasu temat- wentylator chłodnicy. Otóż jakiś czas temu (jeszcze w czasie zimy) zmieniałem chłodnice... I od tamtej pory odnoszę wrażenie, ze wskazówka temp cieczy utrzymuje się na nieco niższym poziomie. Nie jest ona jakoś szczególnie dokładna, wiec może tylko mi się tak wydaje. Ale z tego co zauważyłem od tamtej pory wentylator ani razu się nie włączył... Czyżby coś było nie tak? czy po prostu temperatura nie wzrosła na tyle, zęby była potrzeba załączenia się wentylatora? I ewentualnie jak sprawdzić czy wentylator chodzi jak trzeba?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum