Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 15:55 [R75] Wskazówka od temperatury leży
Typ: T Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2003
Witam,
Jadę sobie spokojnie, nagle słyszę że wentylator się odpalił, a że było zimno to mnie zdziwiło, patrzę a tu wskazówka od temperatury leży. Stanąłem pod domem bo stało się to na szczęście pod chatą. Płyn chłodniczy niby jest, silnik jakiś taki wcale nie za ciepły, żadnych dziwnych objawów... ala HGF czy coś.
Jakieś koncepcje?
Ostatnio zmieniony przez apples Pią Maj 20, 2011 18:00, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Kwi 13, 2011 15:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
...wygląda na walnięty czujnik temperatury lub uszkodzone przewody od niego
Chyba masz rację, u angoli na forum koleś mi napisał że to standardowa procedura. Jak ECU przestaje widzieć czujkę, wentylator jedzie na maxa. W moim przypadku, wysechł i wszystko wróciło do normy, ale zajrzę do tego czujnika oczywiście.
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 09:59
Kris napisał/a:
u angoli na forum koleś mi napisał że to standardowa procedura
na naszym forum też pisaliśmy o tym kilkakrotnie np. http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=33187
Jak ECM nie ma sygnału od czujnika temperatury, to w zalezności od przyczyny , pracuje na wartościach domyślnych i uruchamia dla bezpieczeństwa wentylator oraz może zapalić kontrolkę ostrzegawczą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum