Na poczatku pazdziernika zaparkowalem w strefie platnego parkowania i poszedlem rozmienic pieniadze na parkometr. Nie bylo mnie moze z 5, gora 10 min i jakie bylo moje zdziwienie, gdy za wycieraczka znalazlem druczek 'oplaty dodatkowej'.
Jak zobaczylem ten swistek, to w przyplywie emocji stwierdzilem, ze w takim razie nie wrzucam nic do parkometru i do konca dnia auto stoi jak stoi.
Wieczorem, postanowilem napisac reklamacje do ZDM'u - przeciez chcialem uczciwie zaplacic za postoj. W reklamacji (po wczesniejszej wizycie w siedzibie zarzadu) opisalem dokladnie cala sytuacje. Nastepnego dnia dostarczylem pismo osobiscie.
Odpowiedz na reklamacje przyszla wczoraj. Oczywiscie odmowna, z bezsensownym jak dla mnie uzasadnieniem. Przeczytalem wczoraj Uchwale Rady Miasta ws platnego parkowania i NIGDZIE nie znalazlem paragrafu ile czasu ma ZDM na rozpatrzenie reklamacji. Wydaje mi sie, ze 7 m-cy to lekka przesada.
Mam 7 dni na odwolanie, a nie widze paragrafu, na ktory moglbym sie powolac, dot chociazby terminu rozpatrzenia reklamacji. Niby kwota nieduza, ale nie o to chodzi. Chodzi o podstawowa dla mnie zasade - uczciwosc, a mam wrazenie, ze uchwala jest tak skonstruowana, ze moge nawet iles lat czekac na ich odpowiedz, a sam musze odpowiadac w 7 dni. To jest chore.
Moze ktos z Was mial juz przygode z ZDM i ma pomysl jak wybrnac? W zasadzie chodzi mi o odp ile maja czasu na rozpatrzenie reklamacji, podparte odpowiednim zapisem i czy ten czas zostal u mnie przekroczony?
Z gory dziekuje
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 14, 2011 11:04 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wg mnie, jeśli nie ma odrębnych przepisów, to powinno regulować KPA i zwykle to jest maksymalnie 30 dni.
Może zetes tu zajrzy, to potwierdzi moje przypuszczenia.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie wiem, czy to coś da, ale napisałbym w ten deseń (oczywiście w ciągu 7 dni):
Ponieważ na moją reklamację nie otrzymałem odpowiedzi w ustawowym terminie 30 dni, uznałem ją za rozpatrzoną pozytywnie.
Rozpatrywanie reklamacji, w prostej i oczywistej sprawie, przez (wpisać okres) jest niezgodne z żadnym prawem, przepisami, zasadami, o zdrowym rozsądku nie wspomnę. W związku z tym uważam, jak na wstępie - moja reklamacja została rozpatrzona pozytywnie i nie mam żadnych zobowiązań wobec **** (firma).
Pomógł: 55 razy Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 1110 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Kwi 18, 2011 21:39
Dzięki za pomoc. Napisałem - zobaczymy z jakim skutkiem.
Później zaciekawiło mnie stanowisko ZDM'u i cytowany przez nich fragment uchwały - [...] kierujący po zaparkowaniu zobowiązany jest do NIEZWŁOCZNEGO uiszczenia opłaty [...]. Mogłem się przypiąć do tego, bo ciekawe co zdaniem ustawodawcy oznacza termin niezwłocznie - 1min, 5, 10? Jak do parkometru mam 50m i jest kolejka?
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum