Forum Klubu ROVERki.pl :: [R200 + KLIMA] Wyciek z klimatyzacji
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[R200 + KLIMA] Wyciek z klimatyzacji
Autor Wiadomość
wroblikns 

Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 11:30   [R200 + KLIMA] Wyciek z klimatyzacji
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000

Na wstępie chciałem życzyć wszystkim Wesołych Świąt ;)

a teraz do sedna sprawy, otóż po wymianie chłodnicy wody (tak przypuszczam orientacyjnie) przestała działać mi klimatyzacja. Podejrzewałem, że to może być wina słynnego czujnika temp oleju, jednak za radą kolegi pojechałem do serwisu aby sprawdzić szczelność i nabić odczynnika.

Okazało się że w układzie pusto i wywaliło w teście wyciek. Klimaludek stwierdził że żeby zlokalizować nieszczelność musi nabić klime i dać jakimś tam barwnik (150+50=200zl w atmosfere) jednak ma jakąś nową aparature która po wykryciu wycieku nie dopuszcza możliwości nabicia klimy więc wysłał mnie do swojego znajomego który ma taką możliwość nabicia ręcznego.

Po namysłach pojechałem choc 2 stówki mnie nie swędzą w kieszeni. Znajomy klimaludka, klimaludek2 podpiął swoją aparaturkę i od razu po włączeniu było słychac wyciek z okolic chłodnicy klimy, więc anulował nabijanie i włączył jakieś tam odzyskiwanie czy coś. Wyczytalem ze odzyskal jakies tam 400g. W kazdym razie powiedział że (żeby to miało jak swierdził 'ręce i nogi') do wymiany chłodnica, plus jeden przewód idący nad rozrządem i paskiem chyba do zaworu klimatyzacji, bo wydaje mu sie jakiś 'niepewny'. Wycena od 700-1000zl + oczywiście ponowne nabicie czyli + 150-200 zl.
A za zlokalizowanie usterki skasował mnie już 150zl.

1. Jeśli chodzi o przewód to chodziło mu o miejsca oznaczone w załączniku na czerwono i różowo.
2. Wyciek z chłodnicy zlokalizował w miejscu oznaczonym w załączniku kolorem pomarańczowym (mniej więcej bo stwierdzil że wyciek jest od strony silnika)
3. Czy ten przewód jest łączony w miejscach oznaczonych kolorem niebieskim ?

Pytanie czy jestem w stanie zrobić to samemu i gdzie moge dokupić ten przewód? Chłodnicę znalazłem w kilku sklepach w necie z przewodem jest bieda ;/ i czy w ogóle opłaca sie naprawiać ?

P.S.
sory za jakość zdjęć ale obecnie mam tylko painta do obróbki :)

SPAMU¦

Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 11:30   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

har0 

Wysłany: Nie Kwi 24, 2011 14:53   

za samo zlokalizowanie usterki 150 :shock: ?
strasznie drogi ten serwis. Co do naprawy klimy to Pan klimaludek zaoferował ci zrobienie jej za okolo 1200 zł.
Ja za zlokalizowanie wycieku, załatanie nieszczelności , oczyszczenie i nabicie zapłaciłem 1/3 tej ceny.
Proponuję wybrać się do innego serwisu i powiedzieć że masz nieszczelną klimę i ile wezmą za zrobienie.

BTW
na 1 zdjęciu miejsce ktore zaznaczyleś strzalkami jest wymienione, dlatego że ta rurka klimatyzacji przeciera sie od ocierania o obudowę silnika, jesli tam nie ucieka to po co wymieniać ?? w pozostałych miejscach też się wyciera ale jesli nie ma wycieku to wystarczy tylko dobrze zabezpieczyć przed ocieraniem.

wroblikns 

Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 08:10   

Cytat:

za samo zlokalizowanie usterki 150 :shock: ?

no tak, 150 bo jak stwierdził musiał tyle policzyć co za nabicie ;/ choć włączył maszyne na może 2 sekundy

har0 napisał/a:
Pan klimaludek zaoferował ci zrobienie jej za okolo 1200 zł.
Ja za zlokalizowanie wycieku, załatanie nieszczelności , oczyszczenie i nabicie zapłaciłem 1/3 tej ceny.

tylko jeszcze kwestia gdzie miałeś nieszczelność, jeśli u mnie chłodnica do wymiany to tylko ona kosztuje około 300zl

har0 napisał/a:
na 1 zdjęciu miejsce ktore zaznaczyleś strzalkami jest wymienione, dlatego że ta rurka klimatyzacji przeciera sie od ocierania o obudowę silnika, jesli tam nie ucieka to po co wymieniać ?? w pozostałych miejscach też się wyciera ale jesli nie ma wycieku to wystarczy tylko dobrze zabezpieczyć przed ocieraniem.

a czy jest jakiś sposób żebym mógł sam sprawdzić czy sama ta rurka jest w pełni szczelna?

i czy jeśli sam kupie tą chłodnicę klimy to jestem w stanie sam ją wymienić?

nicco_nuwai 

Wysłany: Pon Kwi 25, 2011 17:53   

wroblikns napisał/a:
no tak, 150 bo jak stwierdził musiał tyle policzyć co za nabicie choć włączył maszyne na może 2 sekundy

wroblikns napisał/a:
i włączył jakieś tam odzyskiwanie czy coś. Wyczytalem ze odzyskal jakies tam 400g.

i tego nigdy nie rozumialem, ja akurat u klimaludka place tyle ile mi nabil i to jest fair - bo skoro twierdzisz ze odzyskal ci 400g a w klime pakuje sie okolo 650-700g to skasowal cie tak naprawde za nabicie (w celu tego sprawdzenia) i jeszcze odzyskal czynnik ktory pojdzie do wtornego nabicia komus...

wroblikns napisał/a:
czy jest jakiś sposób żebym mógł sam sprawdzić czy sama ta rurka jest w pełni szczelna?

jesli wtryskiwano ci klima gaz z czynnikiem uv to miejsca wycieku powinny swiecic w pod wplywem lampy uv na zolto/zielono - i tak generalnie sie to sprawdza...

co do przewodu to mi tez obciera o obudowe silnika ale nie w tak drastyczny sposob, jesli po obejrzeniu uv nie bedzie tam wycieku to zawin to jakos power tape/duck tape/tasma na gada (roznie to nazwyaja) i odciagnij trytami tak jak masz - bedzie dobrze.

powodzenia :)

Odpowiedz do tematu