Wysłany: Sob Sie 27, 2011 18:10 [R416] Kontrolka ładowania się świeci. Czy to alternator?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Witam
Dzisiaj jeździłem po mieście i po krótkim przystanku zauważyłem w czasie jazdy że świeci mi się kontrolka ładowania. Po przeczytaniu kliku postów stwierdzam że to alternator. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć gdzie się znajduję w R 416 SI Z KLIMĄ? jak go wymontować? czy lepiej dać go do regeneracji czy sam to zrobić? gdzie ewentualnie i jakie części do niego kupić? i ile by to kosztowało? z góry dziękuję i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Adrian Nie Sie 28, 2011 08:46, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Sie 27, 2011 18:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Stojąc przed samochodem popatrz na lewą stronę silnika (przed osłoną rozrządu). Przykręcona jest to niego łapa trzymająca właśnie alternator. Trzyma się to silnika na 2 śrubach. Szczerze powiem że nie wykręcałem nigdy alternatora ale pewnie trzeba będzie odpuścić napinacz żeby zdjąć pasek. Regeneracja wyniesie pewnie ok 200zł ale chyba przesadzam.
Ja ostatnio regenerowałem. Zapłaciłem 440 zł, z tym że nie wymontowałem sam, zostawiłem samochód w AD Serwis Logis w Radomiu. Jakbym zaniósł sam do speca, zapłaciłbym nie więcej, jak 300 zł
Podobno robili wszystko - od łożysk po regulator napięcia, ale czort ich tam wie...
Na wolnych obrotach świeciła się kontrolka, po przegazowaniu gasła, ale okazało się, że nawet wtedy alternator nie ładował.
Jak masz automatyczny to łapiesz nasadką chyba 19 za śrubę na rolce napinacza i przedłużką pchniesz go w stronę było samochodu leżąc na ziemi z przodu samochodu.
Wtedy druga osoba bierze i ściąga pasek.
Jak nie masz klimy, to napinaczem jest alternator. Jest zamocowany wahliwie i trzeba podregulować dolną śrubą.
Jak masz klimę, to na dole pod alternatorem jest rolka napinająca. musisz ją poluzować i przekręcić za śrubę napinającą (klucz 14 jak dobrze pamiętam) od spodu silnika przez otwór w łapie alternatora i sprężarki. W prawo napinasz, w lewo luzujesz.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
to jest używany, tylko zregenerowany- wymienione łożyska regulator napięcia prostownik , ewentualnie w drastycznych przypadkach część uzwojenia ( chociaż pewnie takie drastyczne przypadki już się nie opłacają w regeneracji, więc te prostsze się regeneruje, a reszta idzie na złom, ewentualnie na części, jakby się trafił elektrycznie sprawny z uszkodzoną obudową itp.) wyczyszczony i zapakowany
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Alternator wymieniony. Teraz opiszę dokładnie co trzeba zrobić żeby innym żyło się lepiej
żeby wyciągnąć alternator trzeba poluzować pasek napędzający, który napędza ten alternator. Żeby to zrobić trzeba odkręcić dolną Śrubkę na rolce napinającej.(jeżeli jest automatyczny) Znajduję się ona pod rolką więc trzeba wejść pod auto i od spodu luzować kluczem "10" . Zdejmujemy pasek i możemy się zabierać za altek . Alternator jest przykręcony na dwie śruby "17" na dole przy silniku i na górze przy uchwycie, który też do silnika jest przykręcony na dwie śruby "13" i warto go odkręcić by wyjąć altek. trzeba też odkręcić kable które są z prawej strony alternatora na dwie nakrętki "10". Teraz trzeba się pomocować by wyjąć alternator. Można go dać do regeneracji ja tego nie zrobiłem bo nie wiedziałem co wymienić a dawać do regeneracji nie chciałem bo wcale by mnie to taniej nie wyszło, ja kupiłem na allegro używany już zregenerowany za 178zł. montujemy odwrotnie jak zdejmowaliśmy i powinno być ok
P.S. nie wiem czy trzeba ale ja odpinałem aku dla bezpieczeństwa
[ Dodano: Pon Wrz 05, 2011 20:34 ]
sopelinho napisał/a:
pitero10 napisał/a:
I tak chyba zrobię na allegro dają rok gwarancji czyli rok napewno pojeżdzę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum