Wysłany: Pon Sie 22, 2011 23:00 [R75] Opony - termin ważności opon
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
czesc,
mam mozliwośc kupienia fabrycznie nowych nieuzywanych opon markowej firmy (ta sama klasa co Continental) za pół ceny. Jedynym minusem jest rok produkcji 2008. z tego co czytalem to wiek opony nie ma znaczenia (oczywiscie w przypadku 10 lat ma). jesli byla przechowywana w odpowiednich warunkach to montujac nowa 4-ro letnia opone to wszystkie parametry beda takie same - przynajmniej tak mowi przedstawiciel Continentala i udzielaja 60 miesiecy gwarancji od daty produkcji. Rozmiar to 225/35/18. Jedna sztuka takiej opony normalnie kosztuje kolo 650 złotych a mogłbym miec za 330.
Jakie sa Wasze opinie?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez apples Wto Sie 23, 2011 21:33, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Sie 22, 2011 23:00 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Lis 2010 Posty: 100 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Sie 22, 2011 23:27
Bierz smialo, nie sa jeszcze stare.
W autach nie ma jeszcze takiego problemu z wiekiem opon, za to w motocyklu nie powinny miec wiecej niz 5 lat, bo wtedy jazda na takich moze sie zle skonczyc. Wszystko tez zalezy od gumy z jakiej zostaly wykonane. To jest jednak tylko moje zdanie.
_________________ Jestem Polakiem i jestem z tego dumny!
jesli byla przechowywana w odpowiednich warunkach to montujac nowa 4-ro letnia opone to wszystkie parametry beda takie same
Dokładnie tak jest. Najgorsze dla opony jest proces utleniania/starzenia - czyli takie czynniki jak woda, sól, światło (UV), wysokie i niskie temperatury. Jeśli opona jest przechowywana w warunkach minimalizujących te czynniki to proces starzenia się jest znacznie spowolniony.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum