Wysłany: Pią Wrz 02, 2011 11:53 Rover jaki model wybrać?
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem portalu, i nie jestem do końca obeznany w marce Rover. Tak czy inaczej planuję zakup nowego samochodu (pierwszego) i mój wybór padł na Rover dlaczego?
Więc tak przeglądając serwis aukcyjny moto.allegro.pl oglądałem masę różnych samochodów od pospolitych Volkswagenów , przez Ranault, Hondy, Toyoty... ale żadne nie robiły na mnie większego wrażenia do momentu kiedy natrafiłem na aukcje Rovera, oraz Saaba które w podobnej cenie do konkurencji dają wyposażenie o którym w tamtych markach można tylko śnić. Po dłuższym zastanowieniu zdecydowałem jednak że Saab jest zbyt rzadki i ciężko rozwiązać sprawę serwisu oraz kosztów eksploatacji tego samochodu dlatego zdecydowałem że wybiorę Rover, ale nie przyszedłem opisywać tutaj swojej historii.
Sprawa wygląda więc następująco, posiadam 8 tysięcy złotych (wiem że to nie za dużo, ale takie są realia). Poszukuję samochodu którego będę używał na raczej nie długie trasy około 20-25 km dziennie. W grę wchodzi tylko silnik benzynowy + lpg (oczywiście instalację mogę założyć już we własnym zakresie ale całość musi zamknąć się w 8 tysiącach). Jako że czytając opinie o Roverze doszedłem do wniosku że nie ma problemu z awaryjnością więc o to już nie pytam. Kolejna rzecz wygląda następująco przestudiowałem sporo artykułów na temat serii 200, 400, 45, 600 ale nie jestem w stanie zdecydować który będzie najlepszy w tej cenie nie chcę aby auto było zbyt małe, wolę coś średniego jak 400/45, chyba że 200 wcale takie małe nie są. Z drugiej jednak strony zauważyłem że nie ma prawie żadnej różnicy w cenie gdybym wybrał 600.
I tutaj pojawia się wreszcie moje pytanie który z tych samochodów będzie najlepszy w stosunku do danej ceny, czy jest w ogóle sens zakupu przy tak ograniczonym budżecie?
Byłbym bardzo wdzięczny gdyby pojawiły się jakieś linki do aukcji jeśli odpowiedzi na powyższe pytania będą pozytywne. Proszę nie osądzać że nie chce mi się szukać samemu, po prostu nie znam nikogo kto mógłby doradzić mi w sprawie Roverów.
Być może trochę za bardzo się rozpisałem ale próbowałem postawić sprawę najjaśniej jak to możliwe.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Wrz 02, 2011 11:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeśli masz zamiar podróżować w większości we 2 osoby to 200 nie jest taka mała. Z przodu jest całkiem sporo miejsca....niestety z tyłu na dłuższej trasie to tylko dzieci mogą się czuć ok. Bagażnik jak na samochody tej klasy też jest całkiem spory. Jeśli Jeździć ma więcej niż 2 osoby to zaczynaj od 400 . Silniki które oferuje rover w 600tce są w moim odczuciu za słabe do tak dużej budy.....no chyba że benzynowe 2 litry z turbiną ale te silniki podobna baaaaardzo trudno znaleźć w dobrym stanie.
No i dlaczego na wstępie odrzucasz diesla? Roverkowe traktorki są naprawdę udane
Sprawa wygląda więc następująco, posiadam 8 tysięcy złotych (wiem że to nie za dużo, ale takie są realia). Poszukuję samochodu którego będę używał na raczej nie długie trasy około 20-25 km dziennie. W grę wchodzi tylko silnik benzynowy + lpg (oczywiście instalację mogę założyć już we własnym zakresie ale całość musi zamknąć się w 8 tysiącach).
Osiem tysięcy na samochód czy na samochód + ubezpieczenie + wszelkie wymagane naprawy (np. wymiana rozrządu) + ewentualne opony na zimę itd. itp.?
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Do ośmiu tysięcy na samochód oraz rejestrację i ubezpieczenie. Elementy eksploatacyjne nie wchodzą w tą cenę a co do napraw to mam nadzieję nie mieć okazji odwiedzać warsztatu przez przynajmniej jakies pół roku, rok. To znaczy drobne naprawy mogą się zdarzyć ale nie tak żebym zostawił ze sobą jakiś kolejny tysiąc.
Do ośmiu tysięcy na samochód oraz rejestrację i ubezpieczenie.
Czyli za sam samochód gdzieś do 6500zł. Biorąc pod uwagę jedynie samochody z LPG i jeśli w dodatku chciałbyś go kupić niedaleko Cz-wy to wybór nie jest duży, ale jest. Przedstawiam takie, które sam brałbym pod uwagę:
Po dłuższym zastanowieniu i kilku obliczeniach doszedłem do wniosku że w grę wchodzi jednak również Diesel, ale chciałbym wiedzieć czy są z nim związane dużo większe koszty eksploatacji w porównaniu do benzyny?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum