Wysłany: Sob Wrz 03, 2011 09:54 [R416] Problem ze sprzęgłem
Typ: Si Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1996
Witam,
Opis całej sytuacji:
Jakieś dwa lata temu pękła mi łapa od trzymania wysprzęglika. Została pospawana.
Po kilku miesiącach (w zimie) pedał sprzęgła zaczął wciskać się w podłogę.
W końcu niemożliwe było zmienianie biegów.
Poradziłem sobie w ten sposób, że zdemontowałem w kabinie przy pedale sprzęgła popychacz od pompki sprzęgła i do pompki pod ten popychacz włożyłem kulkę z łożyska (około 3-4 mm).
Tak przejeździłem rok czasu do następnej zimy (dziwne, że znowu zima).
Sytuacja się powtórzyła i dołożyłem jeszcze jedną kulkę
Sprzęgło zaczęło znowu dobrze działać. Nie ślizgało się i wszystko było ok.
Obecnie jakieś dwa tygodnie temu rozsypała mi się skrzynia biegów i dałem ją wymienić.
Do czasu wymiany skrzyni ze sprzęgłem było cały czas dobrze.
Po wymianie skrzyni sprzęgło po odebraniu od mechanika na drugi dzień wpadło mi znowu w podłogę. Dałem założyć drugą pompę sprzęgła aby definitywnie pozbyć sie problemu.
Samochód po kilku godzinach znowu był niesprawny. Pedał od sprzęgła znowu w podłodze.
Do nowej pompki pod popychacz wrzuciłem znowu dwie kulki od starego łożyska i dalej mogłem jeździć.
Prawdopodobnie będę tak dalej jeździł ale obawiam się co będzie dalej?
Co to może być? Czy pompka, wysprzęglik czy kwestia złego odpowietrzenia układu?
Pozdrawiam i pomóżcie
SPAMU¦
Wysłany: Sob Wrz 03, 2011 09:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 20 razy Dołączył: 06 Mar 2007 Posty: 233 Skąd: Leżajsk
Wysłany: Wto Wrz 06, 2011 14:02
Witam,
Według mnie to wina wysprzeglika - odpowietrz go dobrze (sposób opisany na forum), wymień zarazem płyn w układzie na świerzy, dobrej marki. Jak to nie pomoże, to wysprzęglik do wymiany , pozdr.....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum