Wysłany: Sro Cze 20, 2012 22:29 [R75] Brak wspomagania
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Moja przygoda zaczęła się od wycieku oleju z pompy wspomagania. Olej ściekał na alternator, aż w końcu ten odmówił posłuszeństwa. Elektryk naprawił alternator ale powiedział, że koniecznie muszę usunąć przeciek, ponieważ alternator znowu może się popsuć.
No więc zabrałem się za pompę, wymontowałem uszczelkę i zrobiłem nową używając specjalnego silikonu do uszczelniania. Zamontowałem wszystko i... dupa. Brak wspomagania.
Pomyślałem, że może pompa jest za ciasno skręcona. Wymontowałem ją spowrotem. Założyłem nową, oryginalną uszczelkę, skręciłem. Tym razem pompa chodziła luźno. Zamontowałem. Niestety. Nie ma wogóle wspomagania. Nie wiem co robić. Może kawałek silikonowej uszczelki przedostał się do przewodu gdzieś głębiej i zatkał przepływ oleju?
Pasek nie jest luźny, płyn jest ok, nic nie przecieka. Muszę jeszcze podnieść przód i zobaczyć czy w górze koła luźno skręcają. Nie wiem co robić, czy sprawdzać cały obieg?
Ehhh..... załamka, pomocy, please!
Ostatnio zmieniony przez apples Czw Cze 21, 2012 08:53, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Cze 20, 2012 22:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
maciekstasio, a odpowietrzyłes układ ?
trzeba najpier skrecic mocno koła w jednąstrone potem po chwili w druga i tak klilka razy, jak tylko lekko bedzisz ruszał kierwonica to nie odpowietrzysz układu
_________________ kupiłem, pojeździłem, popsułem, naprawiłem..... i to wszystko dzięki wam:):)
sprawdz czy po zdjeciu przewodu pompa pompuje plyn, jesli nie to masz winowajce, ja dzisiaj wymienialem u siebie, i troche zwatpilem czytajac ten post, na szczescie obylo sie bez przygod. Uzywke z Alledrogo dostalem za 50zl + wysylka.
Zrobione
Pompa wspomagania zawiodła, wymieniłem na używaną.
Ja odkręciłem najpierw dwie długie śruby, cienkie, na klucz 8, mocujące ten czarny "wieszak, po prawo od pompy. Potem odkręcasz 3 śruby trzymające pompę (10) i pompa elegancko ci się zsuwa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum