Kiedy Roverkowiczki i Roverkowicze zamierzają zmienic opony na zimowe??
Ja się zastanawiam czy w ten weekend nie zmienić już bo w zeszłym roku czekałem na pierwszy śnieg i przez to musiałem wymieniaćzderzak
Opony letnie mam 3 letnie w super stanie GoodYeary a zimówki nówki bieżnikowane z zeszłego roku.
Zastanawiam sięco będzie lepsze w zakresie temperatur -2 ; +6 stopni.
_________________ "Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych a zapominać o swoich" - Cyceron
SPAMU¦
Wysłany: Pią Paź 21, 2011 13:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
ja może zmienię za tydzień lub za 2 tyg.
bo rano jest poniżej 10 i wieczorem tak samo
ale z tego co słyszałem to opona letnia lepiej się sprawuje na suchej nawierzchni przy tej temp. ale już sam nie wiem bo może się okazać,że jutro snieg spadnie i nie wyjade z parkingu ,ale teoretycznie jak jest temp. w okolicach 10*C w dzień to można zmieniać
póki jest sucho można sobie pozwolić na jazdę na letnich, ale w momencie kiedy temperatura jest niska i zacznie być wilgotno na drodze to drastycznie spada przyczepność, opona letnia na wodzie spisuje się najlepiej w zdecydowanie plusowych temperaturach (powyżej 12)
Uff...myślałem że jakieś głupoty mi po głowie chodzą a z fachowością literatury na ten temat to wiadomo jak jest
Ja teraz nie jeżdżę codziennie samochodem więc wcześniej zmienię póki mam na to czas, zamienię koła bo rano i wieczorem kiedy własnie mam okazję jeździć sąniskie temperatury a raczej 20 stopni nie wyskoczy nam na termometry.
_________________ "Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych a zapominać o swoich" - Cyceron
Ja już mam od 10. października zimówki Spadły drastycznie temp to już zmieniłem. Po co czekać 2 czy 3 tygodnie aż nagle się wyszczy pojada bo spadnie śnieg na wymianę opon.
Ja prawie co roku zmieniam opony wcześniej o te kilka tygodni jak widzę ze temp już spadły i nie widać żeby znów było +20°C
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Ja wymienie jak się bardziej ochłodzi,jeszcze jest za ciepło. No chyba że żona mnie ładnie poprosi to zrobię to wcześniej .Zimówki mam na felgach więc nie stoje w żadnych kolejkach.
Po co się przejmować pogodą i wymianą, skoro można mieć całoroczne
Jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego Letnie mam takie, ze i po torze wstydu nie ma a zimowki po sniegu ida, ze lancuchow jeszcze nie mialem okazji zalozyc mimo, ze w kopnym sniegu zdazalo mi sie podjezdzac w gorach
powiedz mi ze na calorocznej poszaleje na torze i ze w sniegu czy na lodzie dadza rade
dziekuje
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Po co się przejmować pogodą i wymianą, skoro można mieć całoroczne
Jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego Letnie mam takie, ze i po torze wstydu nie ma a zimowki po sniegu ida, ze lancuchow jeszcze nie mialem okazji zalozyc mimo, ze w kopnym sniegu zdazalo mi sie podjezdzac w gorach
powiedz mi ze na calorocznej poszaleje na torze i ze w sniegu czy na lodzie dadza rade
dziekuje
Tak myślałem, że ktoś to powie .
Do jazdy po torze faktycznie się nie nadają, tzn niby nie piszczą ani się nie ślizgają (choć zdarza mi się wcisnąć buta w podłogę ) - ale na torze pewnie szybko by się starły, bo są miękkie. Przy ich dość wysokiej cenie po prostu nie warto.
Do normalnej jazdy są OK, w przeciwieństwie do Navigatorów 1 i 2 (1 szybko się sciera, piszczy i słaba przyczepność na mokrym, 2 potwornie głośne i też śliskie na mokrym).
Oczywiście letnie są pewnie lepsze, ale w normalnej eksploatacji nie da się tego odczuć, przynajmniej z 1.6 pod maską.
Natomiast w zimie sprawują się doskonale, ostatniej zimy ojciec na Ultragripach 7+ miał więcej problemów (pomijając tych których musiałem wypychać, choć mieli "prawdziwe" zimówki )
To będzie ich trzeci sezon, mam nadzieje że dadzą radę.
Oponki to Vector 4 Seasons (made in france).
Na torze sprawdza sie granice, a czesto granica na drodze jest baran wyjezdzajacy bez kierunku ci pod maske jak jedziesz lewym, a jemu sie zachcialo wyjechac z podporzadkowanej na lewy - przyklad z zeszlego tygodnia Dlatego nie oszczedzam na oponach ani letnich ani zimowych, w tym znaczeniu ze musza sie sprawdzac. W awaryjnej sytuacji kazdy metr sie liczy jak wyobrazni nie starczy to zadne opony nie pomoga oczywiste, ale moga w podbramkowej sytuacji pomoc ...
nie chodzi o to, ze chce cie przekonac, podaje swoja opinie, obaj zrobimy jak uznamy za sluszne i Ale skoro przyznajesz mi racje ze letnia opona jednak jest bezpieczniejsza, to znaczy ze niejako mi przytakujesz, wiec dla ciebie wyznacznikiem bedzie racjonalnosc finasowa , a nie rzeczywiste wzgledy bezpieczenstwa.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Natomiast w zimie sprawują się doskonale, ostatniej zimy ojciec na Ultragripach 7+ miał więcej problemów (pomijając tych których musiałem wypychać, choć mieli "prawdziwe" zimówki )
Trzeba mieć na uwadze konstrukcję auta, rozłożenie mas, ciśnienie w kołach i wiele innych czynników które powodują że auto ślizga się.
Dlatego porównywanie dwóch opon w taki sposób jest trochę bez sensu.
maniaq, ma racje. Sytuacje ekstremalne to już nie spokojna jazda a walka o te kilkanaście centymetrów lub ułamków sekund które opona sezonowa daje przewagi.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Zgadzam się, zależy jednak jaka sezonówka. Bo w zimie Vector 4S pokonuje wiele prawdziwych zimówek (przykładowo w 2008 w teście ADAC na lodzie okazała się najlepsza).
Oczywiście nie jest najlepszą zimówką, ani tym bardziej najlepszą letnia - ale wole takie całoroczne, niż jakieś tanie zimówki + tanie letnie.
Z resztą ... jeżdzę na nich 2 lata i z pewnością kupie je jeszcze raz, a jeździłem w złych warunkach (już samo wyjechanie z mojej ulicy jest dla niektórych niemożliwe).
To chyba o czymś świadczy, gdybym miał jakieś uwagi kupiłbym zimówki.
Ostatnio zmieniony przez sobrus Sob Paź 22, 2011 22:29, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum