Wysłany: Pon Paź 17, 2011 20:43 [R45 iDT] Silnik trzęsie się na biegu jałowym
Typ: IDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam, mam czasem problem z trzęsącym się silnikiem na biegu jałowym, objaw podobny jak w silniku benzynowym jak nie pali jeden cylinder. Ze wzrostem obrotów problem zanika ale dźwięk silnika jest nieco inny. Moc jest. Im dłużej trzymam go na jałowym tym mocniej sie trzęsie. Wystarczy go zgasić, po ponownym uruchomieniu działa normalnie. Co może być przyczyną? Nie wiem czy jest to reguła ale jak uruchomię silnik nie czekając na zgaśnięcie kontrolek świec itd. ten problem pojawi się prawie na pewno.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 17, 2011 20:43 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Problemów z odpaleniem nie ma nawet rano Kontrolka od świec gaśnie po kilku sekundach. Po dźwięku pracującego silnika stawiał bym raczej na wtryskiwacz który podaje inną dawkę od pozostałych
Czy każdy błędny odczyt z czujników w silniku jest potwierdzany kontrolką check engine? Ta usterka jest denerwująca i na pewno nie wpływa dobrze na silnik i resztę...
Przeczytałem na forum VW, że trzęsienie się silnika na jałowym może powodować niesprawna świeca żarowa. Różnica jest taka, że trzęsienie u mnie się nasila i wyraźnie słychać, że silnik pracuje inaczej, nawet na wyższych obrotach. Miał może ktoś taką usterkę? Zauważyłem, że dzieje się tak jak silnik się nagrzewa. Jak uruchamiam ciepły dzieje się to rzadziej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum