Wysłany: Wto Lis 25, 2008 21:08 Dobry termometr do auta.
Temat dotyczy sprawy w Omedze, ale liczę na Wasze porady W związku z tym, że miejsce oryginalnego wyświetlacza z datą/godziną/temperaturą zastąpił mi panel lcd, muszę kupić do auta termometr. Kupiłem pierwszy lepszy z allegro - koszt ok.35zł, niestety jego wskazania są poprostu śmieszne. Czy ktoś z Was potrafi polecić dokładny termometr do auta, lub czy jest jakaś możliwość podłączenia innego temometru z oryginalnym czujnikiem? A może macie inne pomysły?
_________________ F.T.H8TER5 and join the music!
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 25, 2008 21:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zanim napisałem posta sprawdziłem oczywiście wskazania termometru z różnym położeniem czujnika - zawsze wskazania są błędne i termometr wskazuje jak zabawka
Idź do jakiegoś kolegi elektronika, to ci na podstawie orginalnego panelu zrobi termometr do orginalnego czujnika. Albo kup sobie termometr elektroniczny do samodzielnego montażu wspólpracujący z takim samym czujnikiem. Kalibracja będzie w nim pewnie na 2 potencjometrach, więc bez problemu wykalibrujesz termometrem okiennym wystarczająco dokładnie.
Bez robienia dziury chyba nie wejdzie czujnik w nadkole, wygodniej zamontować pod zderzakiem.
Bez robienia dziury chyba nie wejdzie czujnik w nadkole, wygodniej zamontować pod zderzakiem.
Eeeeeee tam, dziury . :phi:
Jak przewód cienki, to pod uszczelką z przodu lewych drzwi, a tam jest 'otwór technologiczny' (tzn. szczelina na łączeniu blachy błotnika z resztą auta). Przeciągasz przewód z czujnikiem, dla łatwiejszego dostępu można odkręcić nadkole z jednej strony, przyklejasz czujnik i 'po ptokach'. A w samej kabinie, to już bajka
P.S. Miejsce przejścia między blachami dobrze będzie zabezpieczyć dodatkowo np. igielitowym węzykiem i taśmą izolacyjną.
Ja zamontowałem czujnik w okolicach tylnego lewego nadkola - przewód wyprowadziłem przez kratkę wentylacyjną w bagażniku. W R75 też pewnie takowa jest.
Co do dokładnych termometró, to może któryś z tych?
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Ostatnio zmieniony przez PTE Sro Lis 26, 2008 09:11, w całości zmieniany 1 raz
No nareszcie mój ulubiony temat.
Widzę że zainteresowanie termometrami jest duże.
A teraz od początku, przymierzałem się do zrobienia termometru do autka, problemem było jaki wyświetlacz; LCD czy LED oraz jego kolor i wymiary. Z elektroniką nie ma problemu, stosując czujnik LM 35 można go skalibrować zwykłym woltomierzem, można też zrobić wersję dwupunktową tzn. wskazania temp. w i na zewnątrz auta.
Co do montażu czujnika, to chyba w zderzaku będzie ok.
_________________ ɹɐɾʇǝq ɯɐıʍɐɹpzod
nie ma za co- kliknij POMÓGŁ
R420 Di'97,był
R111 LSi'96,był
R420 Di'97,był
R75 CDT+'02,jest
MG TF '04,jest
NO, fajny bajer i ładny, ciekawe jaki dokładny?
Układy dwupunktowe można sprawdzić, trzymając czujki w tej samej temp.
Kiedyś w "liroju merlinie" testowałem, różnica była od 2 st.C do 3,5 st.C,
w kilku sztukach. Dałem sobie spokój i postanowiłem zrobić sam.
_________________ ɹɐɾʇǝq ɯɐıʍɐɹpzod
nie ma za co- kliknij POMÓGŁ
R420 Di'97,był
R111 LSi'96,był
R420 Di'97,był
R75 CDT+'02,jest
MG TF '04,jest
No i jak z tymi fotkami Kurde też szukam jakiegoś dobrego termometru Wcześniej kupiłem taki tani na allegro ale szkoda nawet na ten temat pisać bo jest on beznadziejny A co myślicie o takim Szukam takiego w którym pomiar jest wewnętrzny i zewnętrzny.
Kupiłem coś takiego Nie dość że słabo wskazywał to jeszcze na baterie był W aukcji pisze że starcza na 2-3 lata a u mnie trochę ponad pół roku był i padła
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Wto Lut 10, 2009 01:26
misiek409 napisał/a:
Witam, chciałbym zamontować sobie termometr do r45 czy jest taki oryginalny można gdzieś dostać
W R45 jest standardowo razem z automatyczną klimą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum