Wysłany: Wto Sty 31, 2012 14:18 [r200vi] Silnik włączony. Sam rusza na luzie.
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1998
Użyłem opcji szukaj na wiele sposobów. Odpowiedzi nie znalazłem. Zakładam nowy temat.
Od kilku dni mam taki problem. Odpalam samochód, wrzucam luz, puszczam sprzęgło, auto lekko rusza. Dzieje się tak tylko na zimnym silniku i póki co przy aktualnych temperaturach na zewnątrz (-10C i mniej). Wcześniej nie nigdy tego nie było. Przyczyną może być styl jazdy przed dzień zauważenia awarii. Żadnego palenia gumy, ale szybkie zmiany biegów przy dużych prędkościach obrotowych.
Co wy na to? Sprzęgło? Coś z nim na pewno, może docisk?
"Przyjrzyjmy się zatem bliżej dociskowi sprzęgła. Podstawowa funkcja tego elementu to stwarzanie adekwatnej siły tarcia w miejscach współpracujących. Mianowicie, gdyby docisk w naszym sprzęgle był za słaby, występowałoby zjawisko tzw. względnego poślizgu, o czym prędko byśmy przekonali się poprzez szybkie zużycie części pary ciernej – np. tarczy dociskowej czy tarczy sprzęgła. Tym samym można powiedzieć, że docisk sprzęgła to taka część, która kontroluje pracę pary ciernej."
Sprzęgło się nie ślizga, łapie elegancko. Nie próbowałem, ale wg mnie spokojnie by spalił gumę ruszając z "dwójki".
W sumie to po części odpowiedź na moje pytanie, która brzmi "to nie sprzęgło".
Dziękuję za sugestie. Za jakiś czas dam znać co dalej z autem (pewnie jak odejdą mrozy). Swoją drogą zapowiadają na końcówkę tygodnia temperatury -30C. Ciekawe "do jakiej prędkości się rozpędzę na luzie", hehe Póki co auto rozpędza się do około 5-8 km/h.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum