Forum Klubu ROVERki.pl :: IDT kontra VVC
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
IDT kontra VVC
Autor Wiadomość
komik88
[Usunięty]

Wysłany: Pon Lut 13, 2012 17:22   

i jak to na forum, znów małe zgrzyty ;d co do mocy, to IDT w MG to dobry motorek, podatny na mody, i przy 140KM juz mocno daje radę.. co do ZR-A 160 to dla mnie szału nie robi.. nie wiem czemu ale jakoś nie jestem przekonany do tych motorków.. wole zdecydowanie Hondowskiego VTI 160, lepsza kultura, dźwięk i kop przy 5tyś obr, ale nie o tym teraz mowa..
wcześniej ktoś się prężył że 0.7s do 100 to mało ;) a to jest przepaść tak na prawdę.. mój samochód ma masę 1580kg i moc katalogowo 170KM ( nie wiem ile teraz jest, nie byłem na hamowni i nie chcę kitów wciskać) ale seryjnie do 100 przyspiesza w 8.5s więc wynik mega wyśmienity.. dążę do tego że chetnie chciał bym się ustawić z kimś z forum na kresce z ZR-160 i pokazać wam że mi nie ucieknie chociaż mam 400kg cięższe autko, a czemu?? dlatego że najważniejsza jest w autkach trakcja przy podobnych mocach, to że się ma 200KM to nie znaczy że samochód będzie przyspieszał jak burza, bo może miec złą trakcję i objedzie go autko 50KM słabsze!! pozdro

SPAMU¦

Wysłany: Pon Lut 13, 2012 17:22   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

alexkret 

Rover 200

Wysłany: Pon Lut 13, 2012 19:37   

Takie mam pytanie do użytkowników zr z 05r. Jak się wyciąga przyciski od klimy itp bo chce wymienić zarówki, tak jak w rvoerze?

sobrus 

Wysłany: Wto Lut 14, 2012 08:59   

Kop przy VVC jest "mały" bo ten system działa w całym zakresie obrotów, nie włącza się nagle jak VTEC, więc nie wciska tak w fotel.
Do tego na plus K-Serii przemawia mała waga :)
Oczywiście przeczy to temu że silniki Hondy sa bardzo fajne.

Co do trakcji to święta prawda, nie bez powodu BMW ma napęd na tył.
Na szczęście VVC nie dysponuje (w przeciwieństwie do diesla) jakimś monstrualnym momentem obrotowym, żeby mieć poważny problem z trakcją. Ostatecznie to tylko 1.8 bez turbo. Ale rozkłada go równo w całym zakresie i to jest w tym silniku najfajniejsze, nie trzeba go wysoko kręcić żeby jechał.

komik88
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lut 14, 2012 09:16   

no zgadzam się z toba w 100%, sam mam BMW i wiem co to jest dobra trakcja, nie porównywalna do przedniego napędu.. silniki VTEC to jest dokładnie to samo co u mnie Vanos i to uderzenie jest mocno odczuwalne.. ale masz racje, moment w ZR 160 jest dużo mniejszy jak w IDT i problemu z trakcją wielkiego nie powinno być, tym bardziej przy dobrych oponkach.. :)

Kozik 

MG ZS

Wysłany: Wto Lut 14, 2012 11:22   

komik88 napisał/a:
ale masz racje, moment w ZR 160 jest dużo mniejszy jak w IDT i problemu z trakcją wielkiego nie powinno być, tym bardziej przy dobrych oponkach.. :)

mam torsena i tylko w ekstremalnych warunkach jest problem z trakcją

leszczu 

Rover 200

Wysłany: Wto Lut 14, 2012 11:28   

komik88 napisał/a:
dążę do tego że chetnie chciał bym się ustawić z kimś z forum na kresce z ZR-160 i pokazać wam że mi nie ucieknie chociaż mam 400kg cięższe autko, a czemu??

Chciałbym to zobaczyć. IDT nie będzie miało żadnych szans z VVC. Ja proponuję, aby na następnym zlocie coś takiego zorganizować, bo ten temat był już nie raz poruszany na forum. :grin:

bociannielot 
Moderator

Wysłany: Wto Lut 14, 2012 11:33   

komik88, czemu chcesz czymś co ma 8.5 do 100 objechać coś co ma poniżej 8 :?: a może bardziej nie czemu, tylko jakim cudem :?: Jeśli obydwa auta będą w zbliżonym do serii stanie, to wynik na starcie masz wiadomy bez względu na to czy będziesz miał 4x4, FWD lub RWD... nie bardzo wiem co Ty starasz się udowodnić

Kozik 

MG ZS

Wysłany: Wto Lut 14, 2012 11:34   

leszczu, musiałby to być wyścig szybkiego kierowcy IDT i VVC oprócz tego musiałyby to być osoby którym nie żal auta żeby tak katować,
wg mnie nie dłubane IDT vs VVC to vvc wygra
jeśli dłubane IDT vs VVC to kto wie...

porównanie by musiało być z VVC które jest w dobrym stanie i ma seryjną moc a takich jest mało

mój ma 145KM i 166Nm ale na taki wyścig się nie piszę bo szkoda mi auta

leszczu 

Rover 200

Wysłany: Wto Lut 14, 2012 12:15   

Kozik napisał/a:
leszczu, musiałby to być wyścig szybkiego kierowcy IDT i VVC oprócz tego musiałyby to być osoby którym nie żal auta żeby tak katować,

Kierowce IDT już mamy. :mrgreen: A kto się zgłasza z VVC ?? :mrgreen:

komik88
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lut 14, 2012 12:34   

czy wy jesteście ślepi za przeproszeniem?? ;/ chyba napisałem jasno że mam BMW a nie rovera i czytajcie ze zrozumieniem że mój samochód seryjnie ma 8.5s do 100, teraz może ok 8.2s i jestem więcej niż pewny że to wasze vvc mi nie ucieknie.. wiem jakie autka tą betką objeżdżam i to że masz 400kg lżejsze autko nie oznacza że masz wygraną sytuacje.. wiem co to znaczy uderzenie z obrotów tylnego napędu.. chetnie się zmierze..

leszczu 

Rover 200

Wysłany: Wto Lut 14, 2012 12:36   

komik88 napisał/a:
czy wy jesteście ślepi za przeproszeniem?? ;/

Ślepy nie jestem, ale ewidentnie w profilu masz napisane, że masz ZR IDT, a co w rzeczywistości to skąd mam to wiedzieć ??

bociannielot 
Moderator

Wysłany: Wto Lut 14, 2012 12:48   

komik88 napisał/a:
czy wy jesteście ślepi za przeproszeniem?? chyba napisałem jasno że mam BMW a nie rovera i czytajcie ze zrozumieniem że mój samochód seryjnie ma 8.5s do 100, teraz może ok 8.2s i jestem więcej niż pewny że to wasze vvc mi nie ucieknie..
nie chcę Cię obrażać wiec nic już więcej nie napisze

komik88
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lut 14, 2012 12:49   

a wiesz kolego co to jest czytanie ze zrozumieniem?? bo chyba nie przeczytałeś tego co napisałem wyżej tylko od razu się plujesz i cwaniakujesz na tym forum, także takie wysmiewania itp to pozostaw sobie dla siebie. pozdro

bociannielot 
Moderator

Wysłany: Wto Lut 14, 2012 12:53   

Wg. Ciebie 7.8 do setki to dłużej niż 8.2 do setki, więc ze zrozumieniem to u Ciebie jest spory problem, nie pluje się i nie ciągnij tematu bo sam skompromitujesz się jeszcze bardziej.

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Wto Lut 14, 2012 13:00   

ale macie problemy :roll: ... i tak najważniejszy jest wypełniacz między fotelem a kierownicą :ok:

leszczu 

Rover 200

Wysłany: Wto Lut 14, 2012 13:02   

komik88 napisał/a:
bo chyba nie przeczytałeś tego co napisałem wyżej tylko od razu się plujesz i cwaniakujesz na tym forum, także takie wysmiewania itp to pozostaw sobie dla siebie. pozdro

Z tego co patrze to ty się prujesz i wyśmiewasz. A tak wogle to skończmy ten OT, bo twoje "przyspieszanie do setki " w "BMW" mało kogo obchodzi i nic nie wnosi do tematu.

komik88
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lut 14, 2012 13:15   

koniec tematu, bo widać nie potraficie normalnie pisać, tylko zawsze znajdzie sie ktoś kto uważa że jego guru MG ZR 160 jest najlepszy :) pozdrawiam :)

Bumelant
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lut 14, 2012 13:26   

Moje 3 grosze:

http://www.simon.cstnet.pl/filmy/wyscigi.wmv

kilka ciekawych przejazdow seria VVC vs miedzy innymi TDI i VTI.
od 3:30 pojedynek z TDI 240 koni i 420 NM

porownanie robione lata temu w moim rodzinnym miescie - zoltek oczywiscie zdrowa seria - zero modow....

Pozdros!

sobrus 

Wysłany: Wto Lut 14, 2012 13:51   

Rovera K generalnie nie jest łatwo objechać, nawet 1.4
Filmik zobacze jak wróce do domu bo w pracy mi filtruja.

Bumelant
[Usunięty]

Wysłany: Wto Lut 14, 2012 14:04   

Prawda jest taka, ze ktos kto kupuje vvc to kupuje je po cos i dobrze wie jaki jest plus tego auta. Dyskusja i wojenka nie ma sensu bo zarowno vvc ma pewne plusy jak i dieselek. Kazdy kierowca jest inny i lubi cos innego. Ja osobiscie nigdy nie lubilem jazdy dieslem bo zalezy mi na kjsowej zwinnosci w zakrecie przy pierwszych 3ch biegach - tego w zadnym dieslu nie uswiadczylem a jezdzilem chyba wszystkimi jakie sa najpopularniejsze u nas na rynku. Natomiast w trasie bardzo fajnie sie to sprawuje i daje rade na kopciuchu. Wszystko zalezy do czego to auto ma byc i mozemy dopiero dyskutowac.

Odpowiedz do tematu