Wysłany: Pon Lut 11, 2013 16:07 [R200] Problem z obrotami jałowymi
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1999
Witam.. Problemów moich ciąg dalszy, odbieram już 2 raz samochód od mechanika bo ciągle wychodziło coś nowego, teraz niby jest ok, silnik w końcu pracuje jak powinien, tylko jedno ale, obroty jałowe na rozgrzanym silniku oscylują w granicach 1000 nawet 1050 obr/min
czym to może być spowodowane? Do tej pory został wyczyszczony silnik krokowy i przepustnica, ale jak się potem okazało na rozgrzanym silniku obroty nie schodziły poniżej 1500 obr/min.. Więc odprowadziłem samochód ponownie i się okazało, że przekaźnik silnika krokowego jest do wymiany. Teraz go odebrałem i problem jest taki jak napisałem wyżej, obroty jałowe są trochę za wysokie, a powinny być w granicach 850 obr/min.
W czym tkwi problem, przepustnica się nie domyka? Czy można temu jakoś zaradzić we własnym zakresie z zestawem kluczy bez potrzeby użycia jakichś specjalistycznych narzędzi? Bo szczerze mówiąc mam już dość odprowadzania samochodu do mechanika, ostatnio więcej stoi niż jeździ a mnie już nerwica ogarnia..
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lut 11, 2013 16:07 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dzięki wielkie, zapoznam się z tematem i w wolnej chwili posprawdzam te czujniki. Jutro jadę do znajomego mechanika na ustawianie zbieżności, może on coś jeszcze powie/doradzi. Poleciało pomógł.
W czym tkwi problem, przepustnica się nie domyka? Czy można temu jakoś zaradzić we własnym zakresie z zestawem kluczy bez potrzeby użycia jakichś specjalistycznych narzędzi?
Być może faktycznie masz za bardzo naciągniętą linkę gazu (przepustnicy), wtedy poluzowanie jest dziecinnie łatwe - poradzisz sobie, jeśli kiedykolwiek regulowałeś przerzutki w rowerze Najlepiej zdejmij elastyczne kolanko prowadzące od filtra powietrza do przepustnicy i wtedy, podczas regulacji, widać domykającą się łopatkę przepustnicy będąc we wnętrzu i naciskając pedał gazu.
Nie no akurat linkę poluzowałem i nasmarowałem już dawno temu, bo trochę wolno schodził z obrotów
Ale dzięki za sugestie, będę na dniach próbował działać aż w końcu wyjdzie na jaw co jest nie tak. Poleciało pomógł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum