Wysłany: Sob Mar 03, 2012 10:34 [620 SDi] Wymiana reflektora
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam,
chciałabym wymienić reflektor w moim roverku, ale za bardzo nie wiem jak... przy innych modelach trzeba zdejmować część zderzaka itd. Czy istnieje jakiś poradnik w internecie co do 620 Sdi? tak krok po kroku najlepiej, żeby dziewczyna umiała zrobić
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 03, 2012 10:34 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Podejrzewam że będzie to tak jak w mojej Hondzie (Rover 600 i Honda Accord różnią się nieznacznie)
Zaczynamy:
1.Po otwarciu maski u góry zderzaka powinny być takie śmieszne, czarne jakby wkręty.
Wykręć je i wyciągnij to czarne co trzyma zderzak do belki.
2. Odkręć migacz, odepnij z niego kabel przy okazji będziesz mogła wymienić żarówkę jeśli nie działa.
3. Pod migaczem znowu powinny być te sprytne klipsy. Czyli znowu, wykręcamy i wyciągamy to czarne.
4. Teraz musisz troszkę odchylić nadkole i wykręcić śrubkę która trzyma go do błotnika. Uważaj żeby nie złamać zderzaka.
5. Ściągnij zderzak i odłóż tak żeby się nigdzie nie porysował.
6. Teraz chyba będziesz musiała się dobrać do przedniego pasa. Jest on umocowany na 2 śrubach 13 lub 12mm i 2 nakrętkach 13 lub 12mm. Śruby są od zewnątrz i je odkręcisz bez problemu. Do nakrętek musisz się dobrać od strony silnika. (nie wiem jak tutaj z miejscem w wersji SDi bo w benzynie trzeba wybrać akumulator i zbiornik nadmiarowy płyny chłodzącego)
7. Teraz zaznacz sobie jakoś położenie śrub lamp (lampy) żeby potem nowa lampa ładnie leżała w tym miejscu co stara. Przed ich odkręceniem zdrowo je spryskaj jakimś preparatem penetrującym (u mnie były zdrowo zapieczone śruby mimo tego że to tylko lampa).
Przykręcasz nową lampę i wykonujesz wszystko w kolejności odwrotnej
Przy czym te klipsiki do zderzaka... wystarczy je włożyć, po czym to co wykręcałaś można po prostu wcisnąć nie trzeba wkręcać
Po tym powinno wszystko hulać
Oczywiście składając wszystko razem, sprawdzaj sobie czy nie trzeba czegoś wymienić po drodze będziesz miała dostęp do spryskiwacza (jak pompka jest słaba to można zajrzeć czemu), żarówki przeciwmgielnych jeśli masz to wygodnie wymienisz itp itd jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz chętnie pomogę pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum