Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Witam koledzy, mam niestety problem z moim roverkiem a mianowicie, ubywa mi płynu w zbiorniczku wyrównawczym, przebieg na tą chwilę to 171400 km a poza tym zauważyłem wycieki, zrobiłem zdjęcia, może pomogą.
http://imageshack.us/g/843/imag0613n.jpg/
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lut 26, 2012 08:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ostatnie zdjęcie pokazuje wyciek moim zdaniem płynu wspomagania - dociągnij te węże opaskami lub kup nowe opaski, bo to ewidentnie te węże wychodzący i powrotny wspomagania do zbiorniczka. Pozostałe to tak jak mówi kolega Kozik, to albo uszczelniacze albo rozpołowienie głowicy - spod głowiczki wyciek, a stwierdzam to po tym, że jak odkręciłeś łapę alternatora to ewidentnie zaplamienie jest wyżej
[ Dodano: Nie Lut 26, 2012 11:17 ]
I jeszcze dodam, że zrób to szybko bo ja miałem przypadek gdzie wyciek był z rozpołowienia - olałem to ... co doprowadziło do uszkodzenia alternatora - olej po łapie spływał kropelka po kropelce do altka .... a pamietaj ze oleje i chlodniczy to smierc dla altka ....
podokręcam te opaski albo wymienie, oleju jak narazie nie ubywa tylko płynu od chłodnicy dużo ubywa, bede musiał podjechać do mechanika i zobaczymy co powie, a co może być tego przyczyna? mam się liczyć z dużymi kosztami?
byłem dziś u mechanika i powiedział, że to uszczelniacze, a płyn wycieka przez zepsuty zaworek w czwartek mam go zapeowadzić.
czyli po krzyku koszt niewielki, jeśli nie wymieniałeś rozrządu to zrób to od razu przy okazji i wymień też uszczelniacz na wale, ja miałem z nim przejścia niestety, tak mi ciekło że auto musiałem na lawetę wziąć.
Jeśli uszczelniacze są do wymiany to pasek będzie pewnie zaolejony więc obowiązkowo go musisz wymienić, jak pasek to czego nie razem z napinaczem także rozrząd też wymień
żeby być zapobiegliwym to przy okazji wymień też pompę wody żeby nie zdarzył Ci się wyciek bo lubią popuszczać.
Proponuję Ci to bo to jedna robota za którą trzeba słono zapłacić a tak płacisz tylko raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum