Wysłany: Sro Lut 29, 2012 18:45 [OC] Czy muszę ze soba wozić oryginał?
Rozwijając temat... miałem ubezpieczenie w Link 4, jako dowód, że mam polisę dostałem również dokument rozmiaru hmm... legitymacji szkolnej, gdzie widniały dane itd. Teraz mam ubezpieczenie w PZU i nie dostałem takiej "karteczki" tylko 4 kartki formatu A4 Czy mogę ten dowód polisy skserować (poskładać kilka razy) i wozić ze sobą tylko kopie? Nie chciał bym oryginału gdzieś zapodziać, a tym bardziej nosić go za każdym razem, gdy wsiadam i wysiadam z samochodu (jak wiadomo dokumentów nie wolno zostawiać w samochodzie, w razie kradzieży ubezpieczyciel może odmówić nam ubezpieczenia itd) bo to niewygodne
_________________ Dobry wywiad to podstawa do wygrania każdej wojny...
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lut 29, 2012 18:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 47 razy Dołączył: 05 Mar 2008 Posty: 1080 Skąd: Częstochowa
Wysłany: Sro Lut 29, 2012 18:54
Ostatnio PZU dawało polisę wielkości kartki A5. Może nawet ciut mniejszą. Taką niebieską.
Te kilka kartek A4 co Ty masz, to pewnie umowa bo się dopiero przeniosłeś. Umowy nie musisz wozić ze sobą. Może kobitka nie dała Ci tego małego świstka?
_________________ Był --> Rover 400 1.6 LPG 1999
Jest --> Audi A4 Avant 1.8T LPG 1999
Tak to jest umowa, ale świstka nie dostałem. Zapytałem czy to wszystko (jak odchodziłem od stolika) i czy muszę to wozić ze sobą, powiedziała, że tak. Jedyne co mam to umowę i niebieski pokrowiec na dokumenty
Znając moje szczęście to pewnie zapomnieli mi tego dać, albo poinformować kiedy to można odebrać, przecież w końcu muszą to gdzieś wydrukować Napisałem do PZU z zapytaniem czy powinienem dostać również ten mały dokument. Poczekam dzień, dwa a potem znowu się tam przejdę.
Przy okazji się pochwalę.... ubezpieczenie na rok 2000zł
a4 to podstawowa polisa...
Każda ubezpieczalnia daje POTWIERDZENIE OC dla policji. Jednak nie jest to obowiązkowe, możesz się upomnieć o potwierdzenie w ubezpieczalni, albo jeździć z a4. Ksero niestety nie może być. Policja MOŻE się doczepić. To tak jak chcielibyśmy jeździć z ksero dowodu rejestracyjnego.
2 tysiące oczywiście możliwe ...
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 09:21
machi12 napisał/a:
Ksero niestety nie może być.
Ksero może być - tak mają wszystkie firmy zawierające ogólne ubezpieczenie na dużą ilość samochodów. Policja się nie przyczepi - ma być tylko czytelny dokument.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 10:07
machi12 napisał/a:
2 tysiące oczywiście możliwe ...
w sumie tak, dodają choćby za wiek pojazdu, kierowcy...
predatoraf, trza było w you can drive zerknąć online mam wrażenie że taniej by Cię wyniosło a OC przecież i tak stricte dla Ciebie nie jest tylko dla ew poszkodowanego
Ja mam auto na siebie i jest to moze pierwsze auto.
Bez zniżek miałem 1400zł, ale 2tys? sporo... ja pierwszy rok miałem w... niepamiętam, TU?
Teraz mam w AXA, tanio niesamowicie... niecałe 700zł płacę na siebie samego a prawko od 3 lat mam.
Ogólnie to 90% ubezpieczalni daje tzw. kartonik, na którym jest okres ubezpieczenia, dane samochodu i własciciela.
Do tego czasami wystarczy dokument z opłaceniem składki, na którym są widoczne w\w dane.
Mozna jeżdzić na xero, bo ja w mbanku sam sobie drukuje potwierdzenie na stronie...
W razie kolizji, bądź wypadku i tak możesz dostarczyć oryginał do TU lub policji, zwłaszcza, że dane zawsze sa takie same, nr polisy też
Pozdrawiam,
V.
_________________ Samochód wybiera się sercem, a nie rozumem
Pomógł: 18 razy Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 224 Skąd: Międzylesie
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 11:29
Ja podpisałem w PZU teraz, jakoś na początku stycznia i oczywiście mam potwierdzenie w małym formacie, wielości dowodu osobistego i woże to w samochodzie a te kilka stron A4 trzymam w domu
Więc pewnie uda Ci sie to załątwić jeśli się upomniesz. Mi Agent natychmiast to wydrukował i pouczył jak korzystać z zestawu, niczym władza w granatowym mundurze
hmm okropnie dużo!!! 2.0 Turbo diesel, 98rok, zwyzka za wiek i wyszło 800zł z ubezpieczeniem zniżek, i jakiś pseudo miniasisstance. PZU.
Wysłany: Czw Mar 01, 2012 17:37
Ciekawe też jaka logika jest w ustalaniu cen ubezpieczenia w zależności od pojemności bo ja tego nie rozumiem. Jak ktoś ma diesla 2.0 to jest większym zagrożeniem na drodze niż ktoś kto ma benzynowe 1.6?
Ksero może być - tak mają wszystkie firmy zawierające ogólne ubezpieczenie na dużą ilość samochodów. Policja się nie przyczepi - ma być tylko czytelny dokument.
Oj z tego co wiem to nawet duże firmy mają orginały.
Wypisywałem ostatnio flotę na 200 pojazdów i wszędzie orginał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum