Wysłany: Pią Mar 02, 2012 17:44 [r400] Wspomaganie
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam kolegów mam problem ze wspomaganiem podczas jazdy kierownica kreci sie raz lekko raz ciężko a na postoju jak skręce max w lewo to słyszę dzwiek
Zastanawiam sie czy czasami niemam do wymiany pompy??
SPAMU¦
Wysłany: Pią Mar 02, 2012 17:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Zanim coś postanowisz, spróbuj wyeliminować możliwość wycieku, podłóż duży kawał np. kartonu pod silnik/maglownicę/półosie i odpal auto, kręć w miejscu w lewo i prawo przez dłuższy czas - około 5 minut, lepiej dłużej. Dodatkowo sprawdź, czy nie widać na sankach wilgotnej plamy oleju(sanki - to połączenie między prawym a lewym przednim zawieszeniem, nad sankami jest siłownik wspomagania), jeśli tak to masz wyciek na siłowniku.
A co do tego dźwięku, jeśli to takie przygłuszone buczenie, to nie ma się czym martwić, skrajne położenie powoduje przepuszczanie oleju na siłowniku - i to ten dźwięk.
Dolej płynu/oleju hydraulicznego - Dextron
Witam ponownie sprawa wygląda tak chciałbym kupić nowa "używaną" pompę wspomagania ponieważ jak samochód chodzi na biegu jałowym i dodam gazu a druga osoba kreci kierownicą to kolo od wspomagania raz sie kreci raz nie i w kierownicy jest czuć przeskoki niema pylnego skrętu czy możecie mi pod powiedzieć jakaś uzywaną pompę na allegro bo nie wiem jaka mam kupić
pasek sprawdzony jest dobrze naciągnięty ale jak dodam na biegu jałowym gazu i druga osoba kreci kierownica to kolo od wspomagania raz się kreci raz nie czy to może być nieszczelność
Właśnie się przymierzam do wyjecia pompy czy ktos juz ptubowal ją wyjać
[ Dodano: Wto Mar 13, 2012 15:14 ]
Wyjąłem pompę i z pompą jest wszystko okej ale przewód zasilający pompę ciekł, opaska nie trzymała no i przewód który wychodzi z pompy na maglownice tez ciekł czy to moglo byc przyczyna ze nie skręcała płynnie kierownica
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum